Labor a szobában

PORSZÍVÓZÁS PORSZÍVÓ NÉLKÜL

Amire szükségünk lesz:

  • 1–1,5 m-es gégecső
  • konfetti (esetleg papírszeletkék, tollak stb.)

A kísérlet menete:

Szórjuk ki a konfettit az asztalra, majd tartsuk fölé 1-2 cm-re a gégecső egyik végét! A másik végét pedig kezdjük el pörgetni! Vigyázzunk, ne verjünk le vele semmit!

Mi történik?

A gégecső mozgó végénél csökken a nyomás, így az álló vége felől áramlani kezd a levegő, és felszippantja a konfettiket is. Ezek persze szétszóródnak a szobában, ezért jó, ha van kéznél seprű és lapát (vagy egy igazi porszívó).

Több mint 270 éve egy Daniel Bernoulli nevű fizikus azt figyelte meg, hogy ha a levegő áramlik, akkor csökken a nyomása. Ezt a törvényszerűséget róla nevezték el Bernoulli-törvénynek. Nézzük, hogyan érvényesült ez a törvény ennél a kísérletnél! A cső egyik vége állt egy helyben a konfettik fölött: itt akkora volt tehát a nyomás, mint bárhol máshol a körülöttünk lévő levegőben. A cső másik vége előtt azonban folyamatosan mozgott a levegő, tehát a nyomása csökkent. A nyomás kiegyenlítéséhez a levegő végigáramlott a csőben, és vitte magával a konfettiket is.


LEBEGŐ LUFI

Amire szükségünk lesz:

  • lufi
  • hajszárító

A kísérlet menete:

Fújjuk fel a lufit, kössük el a száját! A hajszárítóval fújjunk felfelé, és a levegőáramba tegyük bele a lufit! Fordítsuk el óvatosan a hajszárítót! Mit tapasztalunk?

Mi történik?

A lufi annak ellenére nem esik le, hogy a hajszárítót most már ferdén tartjuk, és nem pontosan a lufi alatt.

Hát persze, hogy ismét a Bernoulli-törvény van a segítségünkre! A lufi körül áramlik a levegő, tehát közvetlenül mellette kisebb lesz a nyomás, mint tőle távolabb a levegőben. Ha ügyesek vagyunk, akkor majdnem vízszintesig is levihetjük a hajszárítót, és még úgy sem esik le a lufi.

A Bernoulli-törvény által leírt jelenséget a repülőgépeknél is kihasználják. A szárnyakat úgy alakítják ki, hogy a szárny felső részénél gyorsabban áramoljon a levegő, mint az aljánál. Így – egyéb más tényezők mellett – a nyomáskülönbség is segít a vasmadarakat a levegőbe „szippantani”.

Forrás: Zsiros László Róbert: A levegő ereje (Cser Kiadó, 2010)