Labor a konyhában - Joghurt készítése

Összeállította: Réti Mónika


Amire szükséged lesz:
•    1 liter tej
•    4 evőkanál élőflórás natúr joghurt
•    lábos
•    fakanál
•    műanyag edény
•    kézi habverő
•    esetleg: termosz
•    műanyag fólia
•    tiszta konyharuha
•    tiszta és jól záródó befőttes üveg fedővel
•    tűzhely


Így készítsd el:
A joghurt savanykás ízét ugyanaz a tejsav nevű anyag adja, amely az izmokban akkor keletkezik, ha azokat megerőltetjük. Az izmainkban ilyenkor izomlázként érzékeljük a tejsav jelenlétét. A kísérletben tejből és joghurtból készítünk házi joghurtot: ha tisztán dolgozol, a kísérlet eredménye ehető lesz!

1.    Melegítsük meg a tejet lábosban folyamatosan kevergetve addig, amíg apró buborékok nem jelennek meg a szélén, és erősen gőzölögni nem kezd (ekkor körülbelül 80°C a hőmérséklete).
2.    Várjunk addig, amíg még meleg, de 
    a kezünknek elviselhető hőmérséklete lesz (akinek van konyhai hőmérője, kb. 46°C-os tejre lesz szükség), majd öntsük az egészet 
    a műanyag edénybe! 
3.    Keverjük hozzá kézi habverővel a joghurtot.
4.    Fedjük le fóliával az edényt, és takarjuk le egy tiszta konyharuhával is. Tartsuk meleg helyen. (Másik megoldás: öntsük a keveréket egy termoszba.) Hagyjuk így legalább 6-8 órát (vagy például éjszakára).
5.    Töltsük a joghurtot befőttesüvegbe, és tegyük a hűtőbe.
    Kóstoljuk meg: milyen ízt lehet érezni?

Ötletek:
A kísérletbe érdemes felnőttet is bevonni, jól jöhet a konyhai tapasztalata!

Ha a tejhez az elején kb. 100 g tejport is keverünk, akkor a joghurt sűrűbb lesz.

Takarítási együttható: