Labor a konyhában

Ébresztő, élesztő!

Szén-dioxid-fejlesztés élesztővel

Amire szükséged lesz:

  • 1 darab kisméretű
  • üdítős palack
  • 1 csomag szárított élesztő
  • kristálycukor
  • 1 darab lufi
  • befőttes gumi

Te is szereted figyelni, ahogy növöget a sütőben a bukta? A kelesztett sütemények, a zsömle, kifli attól könnyű és lukacsos, hogy felébresztik, szakszóval megkelesztik a tésztájukat. Nem, nem ébresztőórával…, hanem az úgynevezett élesztővel. Az élesztő tulajdonképpen egy gombafaj, ami a tésztából táplálkozik. Nem olyan gomba, ami az erdőn terem –, ezek egysejtű élőlények, és imádják a meleget és a cukrot. Amikor belehuppannak a tésztába, erjedés indul el, és szén-dioxid gázbuborékok keletkeznek a tésztában (olyanok, mint amilyeneket a buborékos ásványvízben látsz), ennek következtében a tészta nőni kezd.

A tészta összeállítása előtt az élesztőt „futtatni” szokták, bár ez a száraz élesztőnél elmaradhat, ha a liszttel még szárazon jól elkeverik. Langyos tejben cukrot oldanak, és ebbe teszik az élesztőt, amely lassan habosodni, futni kezd. Vagy az fut, aki ott felejti.

Öntsünk az üveg feléig langyos vizet, és tegyünk bele egy zacskó instant élesztőt! Az üvegbe szórjunk két kanál cukrot is! Alaposan keverjük, rázzuk össze az üveg tartalmát, majd húzzuk rá az üvegre a lufit, és jól gumizzuk rá a nyakára. Hagyjuk magára egy kis ideig az üveget, és nézzük meg, mi történik!

                                   

Magyarázat
Kis idő múlva azt látjuk, hogy az üveg tetején lévő lufit felfújta a keletkező gáz. Az élesztő – ami valójában egy gombafajta – lebontja a cukrot, és a folyamat közben szén-dioxid-gáz és alkohol keletkezik.

Forrás: hirmagazin.sulinet.hu/hu/tudomany/eleszto-futtatas
Kép forrása: 100fok.reblog.hu