Labor a konyhában

Hogyan készül a kandiscukor?

Amire szükséged lesz:
 • 2 csésze víz
 • 4 csésze kristálycukor
 • ételszínezék (tetszőlegesen)
 • befőttesüveg/magas falú pohár
 • hurkapálcika

A kandiscukor egy olyan egyszerű édesség, melynek elkészítése akár tudományos kísérletnek is megfelel. A folyamat akár egy hétig is eltarthat, de nagyon jó móka nézni, hogyan nőnek a cukorkristályok. Nézzük hát, hogyan készül!

                       

 1. A befőttesüveget mossuk ki alaposan forró vízben.
   
 2. Nedvesítsük be a hurkapálcikát, és forgassuk meg a cukorban. Ebbe az alaprétegbe fognak majd „kapaszkodni” a cukorkristályok, amikor elkezdenek formálódni.
   
 3. Tegyünk vizet egy közepes méretű edénybe, és helyezzük a tűzhelyre. Kezdjük el hozzáadni a cukrot, egyszerre csak egy csészével, minden alkalommal kavargassuk meg. Megfigyelhetjük, hogy minden egyes adagolás után a cukor egyre nehezebben olvad fel. Folyamatos kavargatás mellett addig főzzük a szirupot, amíg belekerül és fel is olvad az összes cukor. Ezután vegyük le az edényt a tűzről.
   
 4. Ha ételfestékkel színesítenénk a kristályunkat, akkor pár csepp színezéket most adjuk a sziruphoz.
  Hagyjuk a szirupot kb. 10 percig hűlni, aztán öntsük bele az előkészített üvegbe.
  Engedjük bele a benedvesített pálcikát úgy, hogy az 2,5 cm-re legyen az aljától.
   
 5. Az üveget óvatosan helyezzük hűvös helyre, erős fényhatástól távol. Takarjuk le a tetejét fóliával vagy papírtörlővel.
   
 6. A kristályok már 2-4 óra múlva elkezdenek formálódni. Ha 24 óra múlva nem látszik semmi változás a pálcikán, akkor próbáljuk meg újra felforralni a cukorszirupot, és olvasszunk fel benne még egy csésze cukrot. Aztán öntsük vissza a befőttesüvegbe, és tegyük bele újra a fonalat vagy a nyársat.
   
 7. Addig hagyjuk nőni a kandiscukrot, amíg eléri a kívánt méretet. De túl nagyra se hagyjuk, mivel akkor hozzá ragadhat az üveg széléhez. Vegyük ki, és hagyjuk néhány percig száradni, aztán már ehetjük is, vagy egy fóliába tekerve akár későbbre is eltehetjük.

 

        

 Kép és szöveg forrása: edenkert.hu