Labor a konyhában

A kísérletet bemutatja: Szarvas Kata

Hamis a tejföl?! Nyomozzunk!

Amire szükséged lesz:
Sebfertőtlenítő ol dat vagy jódoldat
Egy-egy darabka kifli, krumpli, alma

Így készítsd el:
1. Minden ételből tegyél ki tálkára egy-egy kis darabot!
2. Mindegyik ételre rakj egy cseppet a jódoldatból/sebfertőtlenítőből!


3. Figyeld a színváltozást! Mit tapasztalsz?


4. Vizsgáld meg a tejfölt is! 

A keményítő a növények „kamrája”, ebben raktározódik el a tápanyaguk. Ha egy étel keményítőt tartalmaz (mint a kifli vagy a krumpli), akkor sötétkék elszíneződést láthatsz, míg a keményítőt nem tartalmazó élelmiszernél továbbra is vörösesbarna szín jelenik meg.

Fontos! A vizsgálat után az élelmiszerek már nem alkalmasak fogyasztásra!
Tipp: A fenti egyszerű vizsgálattal bármilyen további élelmiszer keményítőtartalmát megvizsgálhatod, próbáld ki bátran!
Magyarázat: Ha valamilyen keményítőt tartalmazó ételhez jódtartalmú oldatot cseppentünk, a vörösesbarna folyadék színe sötétkékre változik. Amikor a jód az élelmiszerekben található keményítővel találkozik (a szakemberek úgy mondják, reakcióba lép), színreakció játszódik le, vagyis színváltozás, ennek eredménye a sötétkék elszíneződés.
A színváltozásból láthatjuk, hogy a banán, a krumpli és a kifli tartalmaz keményítőt (kékes lett a színük), míg az alma nem. 
Na de mi a helyzet a tejföllel, mitől válik az hamissá? Régen előfordult, hogy a gyenge minőségű tejfölöket liszttel dúsították, amitől az sűrűbbé, így drágábban eladhatóvá vált. 
A liszt nagy mennyiségű keményítőt tartalmaz. Ha liszttel dúsított tejföllel elvégezzük a jódos kísérletet, a tejföl színe sötétkékes-lilás árnyalatot kap, míg a nem hamis tejföl esetében sárga szín megjelenését tapasztalhatjuk. A ti tejfölötök átment a teszten?

Fotók: Bayer Hungária Kft.