Labor a konyhában

Összeállította: Réti Mónika

Csillogó szörny

Amire szükséged lesz:
•     Kisebb befőttesüveg 
•     Vízforraló 
•     Kb. 1 dl víz
•     Kb. 1 dl térfogatot kitöltő fehér, kristályos anyag, például: keserűsó (gazdaboltban vagy gyógyszertárban is kapható), vagy szódabikarbóna vagy
étkezési só vagy kristálycukor
•     Hosszú szárú (lehetőleg fém- vagy fa-) kanál a kevergetéshez
•     Törölköző vagy konyharuha a forró üveg bebugyolálásához
•     Olló
•     Szörnyformára kivágható vékony műanyag lap vagy vastag kartonlap

Így készítsd el:
1.    Tervezz meg egy szörnyecskét, amely nagyjából 8 cm magas (vagy amekkora a befőttesüvegbe belefér). Rajzold meg a kartonlapra vagy a vékony műanyag lapra, és vágd körbe.
2.    Tegyél a befőttesüvegbe 1 dl fehér kristályos anyagot (a felsoroltak közül bármelyiket).
3.    Kérd felnőtt segítségét, hogy 1 dl forrásban lévő vizet az előzetesen bebugyolált üvegbe töltsön.
 4.    Keverd el minél jobban a vizet és a kristályos anyagot: a legjobb, ha a kristályos anyag szinte teljesen eltűnik a forró vízben. Ha semmiképpen sem akar eltűnni, adhatsz még hozzá egy kevés forró vizet. Ha csak kevés kristály marad az üveg alján, akkor folytathatod a kísérletet.
5.    Állítsd a szörnyet a forró fürdőbe, legalább 2-3 órára.
6.    Figyeld meg, mi történt 2-3 óra elteltével. Ha még nem látsz változást, akkor lehet, hogy a szörny még egy kis időt szeretne fürdőzni. Ebben az esetben nézz rá újabb egy vagy két óra elteltével!

Ötletek:
•     Figyeld meg, befolyásolja-e a sókristályok mérete a kísérletet! (Ha tudsz, szerezz durvább szemcséjű sót, és végezd el a kísérletet azzal is.)
•     Figyeld meg, számít-e a víz hőmérséklete (próbáld ki hidegebb és meleg vízzel is).
•     Vizsgáld meg, működik-e a kísérlet kristálycukorral is!

Takarítási együttható:

 

Különös hóember

Amire szükséged lesz:
•     Gallydarab
•     Fekete gyöngyök (legalább 5 darab)
•     Répaforgács vagy más narancssárga, orrnak való dolog
•     Kupak vagy más fejfedő
•     Műanyag tálca
•     Spriccelős flakon vagy egy kisebb pohár
•     Reszelő
•     Szappandarab
•     Műanyag edény
•     10 db, kisebb tasak (azaz 10x12 g) sütőpor (nagy kiszerelésből 2 kisebb joghurtos pohárnyi)
•     2 evőkanál só
•     Víz
•     Ételecet

Így készítsd el:
1.    Először is, tervezzük meg a hóembert. Nagyjából 6-8 cm magas legyen. Keressünk lehetőleg vízálló kiegészítőket: például egy kupakot a kalapjának, fekete gyöngyöket a szemének és a szájának, és akár egy icipici répaforgácsot, akár egy műanyagdarabkát vagy más, megfelelő tárgyat az orrának. A kezének megfelelő lesz két pici kis gallydarab.
2.    Reszeld le a reszelőn a szappandarabot addig, amíg nagyjából egy teáskanálnyi reszeléket kapsz. Megéri finomabb reszelővel dolgozni, mert a finomabbra reszelt szappanforgáccsal jobban működik a kísérlet, még akkor is, ha esetleg fáradságosabb is azt előállítani.
3.    Most készítsük a kezünk ügyébe a többi eszközt, és tegyük középre a műanyag tálcát, amin dolgozni fogunk.
4.    Egy kisebb edényben keverjünk össze (a tálca felett) 8 kisebb tasak sütőport (ha nem a tasakos kiszerelésben kaptunk, akkor mérjünk ki kisebb joghurtos pohárral két pohárnyit) és két evőkanál sót. 
5.    Miután a sót és a sütőport alaposan összekevertük, tegyünk hozzá egy teáskanálnyi finom szappanreszeléket. Így egy kicsit morzsalékos tésztaszerűséget kapunk.
6.    Adjunk a „tésztánkhoz” 8 evőkanál vizet, és próbáljunk meg gombócot formálni belőle.
7.    Ha a „tészta” nem tapad, akkor nagyon óvatosan, egyszerre csak egy-egy kanálnyi adagban, tegyünk még hozzá vizet. A „tészta” sosem lesz gyurmaszerű, inkább kicsit morzsalékos marad, de akkor már jó, ha össze lehet tapasztani.
8.    Ha véletlenül így túl híg lesz, akkor pici reszelt szappannal és sütőporral (amit előtte keverj össze) ismét sűrűbbé tudod tenni.
9.    Ha már gombócot lehet formázni belőle, akkor készítsd el a hóembert, állítsd a tálcára, és díszítsd fel.
10. Ha szeretnéd eltüntetni őt, akkor spriccelj vagy önts rá egy kisebb pohárnyi ecetet. 

Takarítási együttható: