Környezetismeret tantárgyi feladatok (Mikkamakka 1-2. szám)

Győrfi Ágnes összeállítása

A környezetismeret tantárgyhoz kötődő feladatok a Mikkamakka 1-2. számában megjelent cikkek alapján. (Téma: ÚT, UTAZÁS)

Nagy Zoárd és társai vitába keveredtek. Csoportmunkában vitassátok meg, mit gondoltok egy fa kivágásáról! Érveljetek saját véleményetek mellett(Lázár Ervin: Maminti, a kicsi zöld tündér)

Csoportosítsd az újságban fellelhető járműveket, közlekedési- és szállító eszközöket több féle szempont szerint! Bővítsd a listát önálló gyűjtőmunkával! (A teljes kiadvány összes szövege)

Gyűjts a szövegből régi mesterségeket! (Így utaztak őseink)

Légy Te is idegenvezető! Mutasd be társadnak szóban/írásban lakóhelyed/iskolád környékének nevezetességeit, látnivalóit egy képzeletbeli sétával! (Sétautak Nehéz Győzővel)

Kísérletek elvégzése (Készíts lávalámpát!; Titkosírás; Szappanmeghajtású hajó; Biztonságos lufirakéta)

Sorold fel Magyarország Nemzeti Parkjait! Jelöld a vaktérképen a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot! (Madarak az állomáson)

Keresd meg a Facebookon a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő állomást! Jegyezd le a számodra legérdekesebb információkat az internetes oldalról! (Madarak az állomáson)

Gyűjtsd össze a szövegből a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő állomáson megfigyelhető madárfajokat! Csoportosíts őket aszerint, hogy melyikük telel nálunk, illetve melyek költöznek el! (Madarak az állomáson)

Magyarázd meg az ismeretterjesztő szöveg segítségével, mit jelent, ha egy madár „részleges fészekhagyó”! (Madarak az állomáson)

Nézz utána csillagászati témájú könyvekben vagy az interneten, hogy az alábbi állítások igazak (I), vagy hamisak (H)! (Kirándulás a vörös bolygóra)

  • A csillag saját fénnyel rendelkező égitest. _
  • A Földhöz legközelebb álló csillag a Nap. _
  • Naprendszerünkben 7 bolygót ismerünk. _
  • A Marsot „kék bolygónak” is nevezik a felszínét alkotó vas-oxid miatt. _

A fényév csillagászati mértékegység. A Nap - Föld távolság 8,3 fényperc. _A szöveg segítségével magyarázd meg az „offsetting” kifejezést! (Sétautak Nehéz Győzővel)

Írj fogalmazást „A turizmus is káros néha a környezetre” címmel! (Sétautak Nehéz Győzővel)

Honismereti szellemi vetélkedő (Sétautak Nehéz Győzővel)