Könyvajánló örökbefogadás témájában

Ungvári Bélyácz Betti: Tündérkerti mese
A tündérpár élete gyönyörű, mégsem boldogok. Gyermekre vágynak, aki egy éjjel meg is érkezik hozzájuk: egy titokzatos lány aprócska csomagot helyez az ajtajuk elé. A csomagban egy embergyerek van, akit a tündérpár saját gyermekének fogad. Miközben megismerjük Szilla, Sziló és Liliána történetét, a mese fontos kérdéseket vet fel az örökbefogadással kapcsolatban. – Pál Rita illusztrációival.
Pécs, magánkiadás, é. n.
Irkafűzött, 32 oldal


Marie-Claude Monchaux: Nekem két születésnapom van 
Andris, a négyéves kisfiú elmeséli, hogyan érkezett haza a születése után a szüleihez, és hogyan ünneplik meg minden évben második születésnapjaként az örökbefogadásának napját. A történet végén szóba kerül egy kistestvér örökbefogadása is, amit különböző származású kisgyerek képével illusztráltak. 
Pécs, magánkiadás, é. n.
Irkafűzött, 64 oldal

Menyhért Anna: Tengerimalacom története
Apa megint köhög és tüsszög. Először a kisfiú nem is tudja, miért ijed meg ettől, csak azt érzi, hogy összeszorul a torka, kiszárad a szája. Aztán rájön, Gömbinek el kell költöznie. Nem lesz többé tengerimalaca. Apa allergiás rá. „A Tengerimalacom története a gyerekek nyelvén és szemszögéből meséli el, hogy lehet a körülmények nyomására, mégis önként megválni valakitől, akit nagyon szeretünk, további sorsát is elrendezve.” (Mártonffy Zsuzsa)
Móra Kiadó, 2014; keménytáblás, 48 oldal

Ungvári Bélyácz Betti: Amikor megszülettem – Az én gólyamesém
A mesekönyvben egy nyílt örökbefogadást kísérhetünk végig a gyermek szemszögéből. A főbb szereplők között felbukkan gólyamama is, aki segít, hogy a család egymásra találjon. Az illusztrációkat Veloz Nóra készítette. 
Pécs, magánkiadás, 2015; irkafűzött, 28 oldal

Patrice Karst: A láthatatlan fonal
Nem történik semmi különös, a gyermek mégis nagyon szorong a hozzá közelállók elvesztésétől, az egyedül maradástól. Néha annyira, hogy még az elalvástól is fél. Ezt a félelmet enyhíti Patrice Karst lírai szépségű, szívmelengető meséje.
Kulcslyuk Kiadó, 2015
Keménytáblás, 34 oldal

Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt
Otthonra lelhet-e az elhagyott gyermek? Ki neveli fel anyja, apjaként? Látja-e valaha édes szüleit? Hogyan találnak egymásra a testvérek? Sorsaikat úgy fűzik egybe titokzatos kötelékek, ahogy a csillagokat láthatatlan, égi ösvények. Makhult Gabriella illusztrációival.
Móra Kiadó, 2015
Keménytáblás, 32 oldal