Author

Könyvajánló nagytesóknak

Drágám, a kölykök összementek!

Lehet-e izgalmas egy olyan történet, aminek ismerjük a végét? Lehet-e érdekes szereplő egy portás néni? Belefér-e egy hegy egy hógömbbe?

Igen, mindez könnyen elképzelhető, ha elolvassátok Kertész Erzsi Panthera – A hógömb fogságában című könyvét.

Annak ellenére, hogy már az elején tudjuk, csak úgy érhet véget a sztori, hogy a főhős megmenekül – hisz ő meséli el nekünk –, mégis nehéz szünetet tartani olvasáskor… Kismukk a saját bemutatkozásával indítja a naplót, majd felidézi, mi történt a kis csapattal: a beszédes nevű Gekkóval és Hétfejű Helgával, a zizi, de mindenkit megmentő Noémivel, a kövérkés, de a műszerekhez értő Vincével és a félős, de kedves Virággal. Ők azok, akik mit sem sejtve elmennek egy hegymászó tanfolyamra, aztán hipp-hopp azt veszik észre, hogy egy kapzsi őrült bezárja őket egy hógömbbe. Pontosabban Noémit nem, mert ő véletlenül kint reked, és Rozikával, a vagány portás nénivel kitalálják, hogyan lehet megmenteni a csapatot.

Az ötfős csoport azt a feladatot kapja az elrablójuktól, hogy másszanak meg egy hegyet, és közben készítsenek feljegyzéseket, hogy aztán minél több drágakő, az akarit üsse az emberrabló markát. Gekkó és Helga már gyakorlott hegymászók, ők rivalizálnak, hogy melyikük legyen a csapat vezetője. A lány a higgadtabb, ő az, aki összefogja a csoportot. Gekkó ennek nem örül, hisz előtte csak az a cél lebeg, hogy ő érhessen legelőször a csúcsra. A csapat együtt készül fel, s együtt tervezik meg a túrát. Kismukk, a hallgatag, kistermetű főhős készít feljegyzéseket és rajzokat arról, amit látnak. A fiú nagyon bizonytalan önmagában és mások visszajelzései eddig csak tovább növelik a kételyeit, de amikor az első darab akarit hozzákerül, az varázslatos módon az erősségeit nagyítja fel és önbizalmat ad neki, így végül felér a csúcsra.

Főhősünk néha megszólít minket is, néha előre utal, bennfentessé téve az olvasót. A sokszor vicces kiszólások megkönnyítik az olvasást, amely egyébként a sok cselekményszál miatt aktív figyelmet igényel.

Az eseményeket nemcsak Kismukk szemszögéből látjuk, hanem azt is megismerhetjük, hogy ugyanabban a pillanatban Noémi hogyan rejtőzködik, hogyan tervezgeti a mentőakciót és hogyan cáfol rá minden előítéletre, amit a többiek gondoltak róla.

Nagyon kedves mellékszereplő a már említett Rozika néni, aki megmutatja, hogy az idősekben is van spiritusz és hogy bármikor lehet új életet kezdeni, valamint Mihály, a Recepciós, aki egy kicsit szabálytalan remete.

Bernát Barbara mozgalmas és kifejező, más-más nézőpontot bemutató rajzai gazdagítják a szöveget, amely izgalmas szórakozást nyújt akár már nyolcéves kortól fiúknak és lányoknak egyaránt.


Kertész Erzsi: Panthera – A hógömb fogságában, Pozsonyi Pagony, 2016