Author

Könyvajánló nagytesóknak

„…nem lehet csak úgy kicserélni az elöregedett dolgokat,
mert minden egyedi és utánozhatatlan szépség.”

Tizenéves koromban sokszor gondolkoztam azon a kínzó kérdésen, ki is vagyok én tulajdonképpen. Kisebb korban olyan egyértelműnek tűnik minden, de aztán hirtelen minden kicsit idegen lesz és semmi sem tűnik olyan biztosnak, mint korábban. Sokszor még abban is elkezdünk kételkedni, hogy jól ismerjük-e a szüleinket. Próbáljuk értelmezni a minket körülvevő világot. Vajon miért pont olyan a környezetünk, amilyennek látjuk, van-e valami mozgatója, célja ennek az egésznek?

Nem tudom, mi lett volna, ha egy ilyen „vizsgálódás” során azzal szembesültem volna, hogy a szüleim valójában nem is azonosak önmagukkal, hanem csak gumiból készült utánzatok. És azért viselkedtek velem furcsán egy ideje, mert valaki elrabolta őket és én „műszülőkkel” élek. Sőt a világ sem valódi teljesen, mert egyes részeit műanyagból pótolták.

Lakatos István Dobozváros című könyvének főhőse, Zalán, pontosan ilyen helyzetbe kerül. Persze neki azért annyi szerencséje van, hogy mielőtt őt is elrabolták volna, megérkezik Székláb, a hóbortos öregember, aki megmenti és elviszi magával egy biztonságos helyre. A titokra tehát fény derül, de az okokra sokáig nem. Zalán jótevőjének zegzugos, kacskaringós, kiismerhetetlen, megszámlálhatatlan helyiségből álló háza folytonos mozgásban van. Székláb megtanítja Zalánt arra, hogy megértse az állatok nyelvét, elviszi egy tó alját rendbe tenni, ami úgy zajlik, hogy a tó medrét beakasztják egy kampóba, majd megemelik a vizet és úgy tudnak alatta tevékenykedni. De Zalánt nem szédítik el ezek a dolgok, csak arra tud gondolni, hogy mi lehet a szüleivel.

Egy óvatlan pillanatban megszökik, és bekerül Dobozváros sötét világába, ahol a folyamatos altatásban élő, rabszolgaként tartott emberek élik sivár életüket. Majdnem meghal, de Székláb az utolsó pillanatban megmenti. Az öregember rájön, hogy nem titkolhatja tovább az igazságot Zalán elől. Kiderül, hogy ki alkotta a világot és hogyan jött létre Dobozváros, sőt az is, hogy a titok és a rejtély kulcsa is Széklábban van. A sárkányok, patkányok, törpék és gyurmaszülők segítségével végül minden jóra fordul, de a legjobb az, hogy a célig sok kaland során érünk el. A könyvet a szerző saját, fekete-fehér-kék rajzai teszik igazán érdekessé. A furcsa, de kedves alakok, a sötét gyárváros és Székláb mozgó otthona megelevenedik, hogy aztán továbbgondolhassuk, milyen lehet az élet Dobozvárosban.

Lakatos István regényének erénye, hogy nagyon részletgazdagon mutat be egy varázslatos világot, és hogy ebbe ágyazza azokat a kérdéseket, amelyekkel olyan nehéz megbirkózni, amíg gyerekből felnőtté válunk.