Author

Könyvajánló nagytesóknak

Ellentétek vonzása

Dóka Péter a Viharlovag című, három részesre tervezett sorozatának első kötete a Fekete eső címet kapta. Félelmetes történetre számíthatunk akkor, amikor kézbe vesszük a könyvet, és nem is kell csalódnunk. Találkozhatunk sárkánnyal, gonosz királlyal, vérmókusokkal, olvashatunk gyilkos csatáról, ármányról és a világvégéről is. A Baranyai (b) András által készített rajzok pedig ráerősítenek erre a hangulatra: a borítón sötét tónusú színekben elevenednek meg a főhősök, a belső illusztrációk pedig fekete-fehérek.

De a rettegés mellett a történet nagyon nagy meglepetéseket is tartogat. Mintha a fekete-fehér ábrázolás azt mutatná, hogy a sötétség, a gonoszság, a rettegés, a csúfság és a butaság mellett mindig megtalálható a fény, a segítőkészség, a hősiesség, a szépség, az ötletesség és a humor is. A szereplők sohasem egyfélék, mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai, gyengeségei, erősségei egyaránt.

Neveik nagyon viccesek, ötletesek. Vajon hogyan hívhatnának máshogy egy érthetetlenül beszélő (vakeráló), magát álcázó (maszkos) hőst, mint Vakari Maszka, vagy a mindig áporodott bűzt árasztó lovagot, mint Áporka?!

Ki gondolná, hogy főhőssé válhat egy alacsony termetű, kopasz kisfiú, akinek a legjobb barátja egy szürkemarha?
Ki gondolná, hogy azt a lányt, aki nagyon megtetszik a fiúnak, úgy hívják, hogy Vasfog, mert fogszabályozót hord, amit néha arra használ, hogy egy sárkányt repülés közben felébresszen mély álmából?
Ki gondolná, hogy az eső gonosz vérmókusokká és vérnyulakká változtatja a kedves kis állatokat és őrült vérengzőkké a korábban nyugodt embereket?
Ki gondolná, hogy Pazarfény városában egy ideig csak a villanyáramtól van világos?
Ki gondolná, hogy a gombamérgezésben elhunyt hóhér fiát úgy hívják, hogy Galóca?
Ki gondolná, hogy egy sárkány és ősellensége, egy lovag igaz barátságot köthet?
Ki gondolná, hogy a világ megmentésére a megoldást a viharos, sötét színű eső ellentéte adja?

A történet izgalmas kalandokon keresztül sok kérdésünkre választ ad, de csak abban lehetünk biztosak, hogy a dolgok nem fekete-fehérek. Már most várjuk a folytatást.


Dóka Péter: Viharlovag 1. Fekete eső. Móra Kiadó, 2017