Könyvajánló nagytesóknak

Elefántszél szárnyán érkezik a szivárványsirály


Mentetek már valaha világgá? Én nyolcéves koromban gondoltam azt egyszer, hogy elindulok, senkinek sem szólok, hanem egyedül fedezem fel a környéket. Egészen az utcánk végéig jutottam, ahol találkoztam egy kóbor kutyával, adtam neki a táskámba gondosan elpakolt lekváros kenyérből, és miután a maradékot megettem én, rájöttem, hogy most már haza kéne indulni. 
Dunajcsik Mátyás A Szemüveges Szirén című könyvének főhőse, Atlanta is akkor indult haza élete kalandjáról, miután megvendégelte régen eltűnt dédapját: Szindbád hajóskapitányt és matrózait azzal a csodás citromos sütivel, amit becsomagolt az útra magának.
Persze ő egy kicsit veszélyesebb utazáson vett részt, mint én, hiszen neki az induláshoz el kellett kötnie apja hajóját, mivel ők kettesben éltek Szelesszirt szigetén, egy világítótoronyban. 

A kislány a kalandja során sok élményt szerzett: megmentett egy szivárványsirályt, megoldotta a szellemmatrózok problémáját – akik ugyan hasonlítanak a Karib-tenger kalózaihoz, de kevésbé mogorvák –, sőt hazatérve még elvesztett anyukája hiányát is enyhíteni tudta egy kicsit.
Rejtélyes helyszínek, titokzatos madarak, kalandok, az óceán zenéje és tánca, indigókék és narancssárga színek, egy kis szomorúság, de sok játék és bizakodás várja a kis olvasókat ebben a könyvben. Na és persze sok palacsinta. Mert mivel is várná az elkóborolt gyereket az apukája otthon? 
Bátran induljatok el erre az útra Atlantával! Megígérem, hogy utána haza fogtok jutni.

Farkas Judit

Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén. Gilicze Gergő rajzaival.
Kolibri Kiadó, 2016