Könyvajánló nagytesóknak

Mesterbűntény kis hibákkal - Farkas Judit

Milyen könyv az, amiben a fejezetek elején már előre megtudod, hogy mi fog történni?
Milyen könyv az, amiben a szereplőknek rajzolt a testük, de „igazi”, fotóból kivágott szemük van?
Milyen könyv az, amiben egy rablócsalád olyan szimpatikus és vicces, és az életük annyira kalandos, hogy legszívesebben te is hozzájuk tartoznál?
Szerintem egy ilyen könyv szuper jó! 
A főszereplő, Vilja, egy átlagos kislány, akit egyszer csak elrabolnak. De nem akárkik viszik el, hanem Banditáék, akik rablófurgonjukkal grasszálnak a környéken.
Vakmerő Károly, a vezér, a családfő, aki „menő, rémisztő és erős, mint az acél”, retteg, hogy kiöregszik a bandavezérségből. Vilja elrablása is az ő ötlete, hogy így szerezzen barátot gyerekeinek. Felesége, Hilda, aki nagyon vagányan vezet, messze földön híres p&b-ző (ami pirogevést és birkózást jelent). Gyerekeik: Hele és Kalle, két különböző világ. Hele olyan lány, aki az elrabolt Barbie babákat átalakítja, művészi szintre emeli a furgondíszítést, nála jobban senki sem bánik a késekkel, és olyan ügyes, hogy talán ő lesz egy nap a banda vezére. Kalle a nővére mellett mellett nem is álmodhat a vezető szerepről, 
ő csak normális kisfiú szeretne lenni, aki iskolába járhat.
Életük csupa kaland, még egy rablófesztiválra is eljutnak, amit Hálózati kereskedők finnországi nyári fesztiváljának hívnak, a biztonság kedvéért. Itt különböző rablócsaládokkal kell összemérniük tudásukat, például Pernahajderékkel vagy a Repülő Tőrökkel. Azért egyszer-egyszer szóba kerül az is, hogy télen nem olyan vidám a rablók élete, gyakran fáznak, és sokkal nehezebben jutnak zsákmányhoz is.
Vilja egyre jobban megkedveli Banditáékat, hiszen otthon annyira unalmas volt minden, és még a nővére is megkeserítette az életét. Azért néha eszébe jut, hogy ősztől jó lenne megint iskolába járni, bár az izgalmas vándoréletet nem cserélné vissza a régire. Terveket sző, és kitalál egy mesterbűntényt.
Megoldhatatlan rejtélynek tűnik, hogy miért kell egy – korábban átlagos életet élő – modern családnak elmagyarázni, mire jó a pénz; hogy hogyan kell kell vásárolni a boltban – de mivel Vilja a legeszesebb bandatag, ezért neki ezeket is sikerül megértetnie Banditáékkal.
Hogy pontosan hogyan, az kiderül a vicces és kalandos Mi, Banditáék című könyvből, és ne felejtsétek el: egy „rossztékonysági szervezet” is lehet rátok jótékony hatással!

Siri Kolu: Mi, Banditáék. Móra Könyvkiadó, 2012
Fordította: Szakonyi Csilla, illusztrálta: Makhult Gabriella