Könyvajánló nagytesóknak

Farkas Judit

Ha kamaszok vagytok, vagy egyedül érzitek magatokat, és azt hiszitek, hogy senki sem lehet nálatok furcsább, akkor olvassátok el Arne Svingen Magas 
Cé és jobbhorog című könyvét, amely a vicces és sokszor abszurd helyzeteket konkrét és lényegre törő stílusával megörökítve segít megérteni és túlélni
a felnőtté válással járó különös szituációkat. Néha még talán a döntéshozatalt is megkönnyítheti, mert, ahogy Bart mondja: „megesik az ilyesmi. Csak nem hittem volna, hogy velem is.”
http://bart.blog.com

Első bejegyzés: A döntés
2016. április 30. – bart
Tizenhárom éves vagyok és Bartnak hívnak. Mindkét dolog eléggé megnehezíti az életemet. 
A Simpson családban szereplő sárga kisfiúról neveztek el, de ami rosszabb, hogy a bart norvégül azt jelenti: bajusz. A tizenhárom évesek élete pedig nem túl könnyű, mert folyton meg kell felelni valakinek, és nehéz rájönni arra, hogy mit is akarok én. 
Anyám tanácsára például bokszolni járok, pedig nem vagyok túl magas és erős, sőt egyáltalán nem szeretek verekedni, inkább operaáriákat énekelek a fürdőszobában. Az évzárón mindenki előad majd valamit, amiben jó. Én nem tudom, hogy mit válasszak: a bokszolást vagy az éneklést, ezért írtam egy listát, hogy mi szól az egyik, és mi a másik mellett:
 

Bokszolás

  •  Anya* szeretné.
  • Mások jelenlétében is megy.
  • Nem tudok ütni, csak védekezni, és az edzőm segítene másik sportágat választani. De elhiszi, amikor azt mondom, hogy nemsokára fogok ütni is.
  • Vannak srácok, akik segítenének az „előadásban”, a legtöbb osztálytársam szerint menő a bokszolás és Geir*** azt mondta, hogy meg kell védenem magam.
  • Már csak 9960 órát kell bokszolnom, és jó leszek benne.

Éneklés

 

  • Én szeretném.
  • Csak egyedül a fürdőszobában megy, vagy akkor, amikor Ada** fogja a kezem.
  • Amikor Adával titokban felkerestük az énekes példaképemet: Bryn Terfelt, akkor ő is biztatott, hogy folytassam.
  • Az osztályfőnököm szerint nagyon tehetséges vagyok, és szerinte menő az éneklés.
  • Nincs 9960 órányi boksz bennem.

*Anya örülne, ha talpraesett és ügyes fia lenne, aki meg tudja védeni magát, ezért szeretném, ha jól menne a boksz. Ő egy kicsit megbízhatatlan, néha többet iszik a kelleténél és kevés a pénzünk is, mégis őt szeretem a világon a legjobban.
**Ada csak egy lány az iskolából, de mostanában nagyon furcsán érzem magam a közelében. Nem tudok hazudni neki, mindig megbocsátom, ha elárulja másoknak is a titkaimat. Lehet, hogy szerelmes vagyok belé? De honnan lehet azt tudni?
***Geir egy drogos pasi a lépcsőházunkból, de nagyon jó fej, támogatott, amikor közös háztakarítást szerveztem, és amikor biciklizni tanultam (kamaszként! milyen ciki…), sőt egy kincset is adott nekem. Aggódom érte, de ő a legjobb barátom. 

Azt hiszem, a listát látva most már tudok dönteni.

Bart blogját lejegyezte: Farkas Judit

Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog, Kolibri Kiadó, 2013.