Author

Könyvajánló nagytesóknak

Minden dolgok könyve

Néha a dolgok nem olyanok, mint amilyennek látszanak. Sőt, lehet valami egyszerre jó is, rossz is. A holland író, Guus Kuijer Minden dolgok könyve című regénye ezt a mindenféleséget igyekszik megmutatni a maga sajátos eszközeivel. Mint a szerző is írja, elég tiszteletlen könyv, mert egy gyerekről szól, de nem csak jó dolgok történnek benne.

A főszereplő, Thomas, kilencéves kisfiú. Egyszerűen megfogalmazható céljai vannak: hogy egy könyvet írjon, és hogy boldog felnőtt lehessen. De nem minden ilyen egyszerű és egyértelmű.

Thomas apja csak papol a szeretet fontosságáról. Csak a külvilágnak akar megfelelni, küzd a saját félelmei ellen is. Többször megverte már a feleségét és a fiát. A saját felelősségét hárítva azt mondja, hogy ő nem tehet mást, hisz az anya és a kisfiú hibáztak, ezért kénytelen őket megbüntetni. Thomas nővére, Margot első benyomásra egy nemtörődöm és szemtelen tinédzser, de kiderül, hogy együttérző, és nem fél kiállni az igazáért. A történet további három női szereplője közül az egyik a szomszéd néni, akit mindenki boszorkánynak tart, pedig kedves és művelt, ráadásul segít Thomasnak átlépni a saját árnyékán. A másik a nagynéni, Pie, aki, ha megjelenik náluk, betölti a teret szeretettel. A harmadik pedig Eliza, aki ugyan sokkal idősebb Thomasnál és műlába van, de megérti Thomast, és a fiú beleszeret.

A humor fontos szerepet kap a történések elbeszélésében. Ebben a rideg családi légkörben is megjelenik a gyermeki derű, a kíváncsiság és a képzelet ereje. A család minden tagja hívő, de más-mást jelent nekik Isten. Az apa nagyon mereven áll ehhez a kérdéshez, szerinte csak félelemmel lehet Istenhez fordulni és csak az a megfelelő, ahogy ő hisz. Ezzel szemben Thomasnak természetes a hit, az élete része, nem csak egy külső szabályrendszer. Amikor kiszalad a fiú száján, hogy nincs Isten – mert ha lenne, nem engedné, hogy az apja verje az anyját –, a gondolattól hirtelen megrémül. Megjelenik a képzeletében az Úr Jézus, és beszélgetni kezdenek. Párhuzamot vonnak Thomas és apja, valamint Jézus és Isten kapcsolata között. Thomas szeretné szembesíteni apját azzal, hogy mennyire rossz, amit csinál, ezért úgy gondolja, az a leghatásosabb, ha arra koncentrál, hogy megidézze a Bibliából ismert tíz egyiptomi csapást. Közben a szomszéd néni, a nagynéni és az anya Margot bevonásával olvasókört szervez a lakásukba, hogy az apa vegye észre, hogy milyen sokan szeretik a feleségét és a gyerekeit, és hogy nem bánhat saját tulajdonaként, tárgyakként velük. A cél, hogy az apát megváltoztassák, vagy legalábbis megakadályozzák az erőszakosságot.

Nem derül ki, végül mindez sikerül-e. Ami biztos, hogy az apa számára nyilvánvaló lesz: nem csak úgy lehet élni és gondolkozni, ahogy ő teszi. Ahogy Margot szemébe néz, a lány szeme tükörré változik, és az apa meglátja benne önmagát.


Guus Kuijer: Minden dolgok könyve.
Fordította: Wekerle Szabolcs. Budapest, Kolibri Kiadó, 2014