Könyvajánló nagytesóknak

A színes tornacipőkön túl

Merre tovább? Ez a fő kérdés egy kamasz életében. Vannak, akiknek a családjuk, a barátaik segítenek megválaszolni ezt a kérdést, vagy segítenek abban, hogy a vívódásaikat könnyebben vészeljék át. Ők a szerencsésebbek. Vannak viszont olyanok, akikre alig figyel valaki.

Zelei Bori Kevert című novellás kötete a kamaszok útkeresését, kusza gondolatait, kiszámíthatatlan tetteit mutatja meg nekünk. A kötet címe utalhat erre is, miközben jelezheti azt is, hogy az alkohol ebben az életszakaszban milyen sok kamasznál kerül előtérbe. Legtöbbször azért, mert a kamasz úgy gondolja, így tud jól beilleszkedni a közösségbe, vagy így tud kis időre kiszabadulni a saját bizonytalanságából. Ahogyan egyébként sok szülő is az ital miatt távolodik el a gyerekétől.

A novellákban változó, hogy fiú vagy lány a főhős, többször előfordul, hogy ez a történet vége felé derül csak ki. Életükben fontos kérdés a szerelem, a párkapcsolat, és több történet szól arról, hogy vonzódnak saját nemükhöz. A felnőtté válás útjának egyes szakaszai, az identitáskeresés pillanatai kerülnek középpontba, a zavar és a zavarba ejtő tapasztalatszerzés érdekli az elbeszélőt és az olvasót is.

A párkeresés és a baráti közösségek mellett központi elem a szülőkkel való kapcsolat is. Mindennapi helyzeteket látunk, ismerős helyszíneken járunk a mai Budapesttől a vidéki Magyarországig. A fiatalok otthonosan mozognak ebben a környezetben, ami pedig sokszor nem ideális számukra. Többnyire felszínes a kapcsolatuk a szüleikkel, vagy azért, mert a szülők elváltak, vagy haláleset volt a családban, vagy a normálisnak mondott családban csak a látszat megtartásával foglalkoznak.

A 11 történet időtlenné válik, egy-két esetben pedig nem a jelenkor fiataljait látjuk, hanem visszatekintést kapunk a mai szülők kamaszéveire. A novellák segíthetnek felidézni, hogy egyszer ők is átéltek ahhoz hasonló élethelyzeteket, vagy ahhoz hasonlóan viselkedtek, mint amit most nehezen viselnek el a gyerekeiktől.

Zelei Bori: Kevert
L’Harmattan, Budapest, 2016


Bízz a közösség erejében!

Zelei Bori Kevert című kötetének egyik érdekessége, hogy közösségi finanszírozás segítségével jelent meg. De mit is jelent ez pontosan?
Ahhoz, hogy egy könyv eljusson az olvasókhoz, nem csak az kell, hogy az író megírja. Meg kell hozzá tervezni a borítót, meg kell szerkeszteni, ki kell nyomtatni, sokszorosítani, eljuttatni könyvesboltokba, vagy közvetlenül a vásárlókhoz. Mindehhez persze az ötleteken, munkán, emberi kapcsolatokon túl pénzre, vagyis finanszírozásra is szükség van.
Manapság sok módja van annak, hogy ha nincs elég pénzünk, akkor más forrásból jussunk hozzá. Például a bankokban hitelt lehet felvenni, vagy baráti, családi kölcsönt kérhetünk. Az egyik új és nagyon népszerű forma a közösségi finanszírozás.
Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, hogy mi is a közösségi finanszírozás, akkor azt mondhatjuk, hogy egyes honlapokon bemutatjuk az ötletünket, majd azok, akik ebben látnak fantáziát, megelőlegezik nekünk az ötlet beindításához szükséges pénzt.
A két legismertebb honlap, amely ezzel foglalkozik, a Kickstarter és az Indiegogo. Magyar cégek csak az utóbbira regisztrálhatnak. A Kickstarter csak akkor adja oda az összegyűlt pénzt, ha a teljes összeget sikerült összeszedni, amit előre célként meghatároztunk.
Nagyon fontos, hogy úgy mutassa be az ötletgazda a termékét, könyvét, szolgáltatását stb., hogy azzal felkeltse a leendő tulajdonosok figyelmét, hisz a pénz befizetését követően hosszú idő fog eltelni addig, amíg a megvásárolt dolog eljut hozzájuk.
A közösségi finanszírozás legfőbb üzenete, hogy ha nincs pénzed, de van egy különleges ötleted, aminek megvalósulásában hiszel, és úgy gondolod, hogy erről másokat is meg tudsz győzni, akkor az „egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” elv mentén közösen sikerülhet.
Itt olvashattok néhány példát arról, hogy Zelei Bori könyve mellett miket sikerült már magyaroknak megvalósítaniuk a közösségi finanszírozás segítségével: http://kozoslo.blog.hu/2016/11/29/5_kivalo_magyar_pelda_
a_kozossegi_finanszirozas_vilagabol
Források: