Author

Könyvajánló nagytesóknak

Gyereknek lenni maximálisan

Ha Sarah Cohen-Scali Max című könyvének magyar nyelvű változatát kézbe vesszük, rögtön tudjuk, hogy meghökkentő történetet fogunk olvasni. A borító vérvörös, középen egy fekete magzat látható, karján horogkereszttel. A Kolibri Kiadó Magasfeszültség! emblémájú könyvei felkavaró témákat mutatnak be, segítenek azokat végiggondolni, és feldolgozni a keletkező feszültséget.

Konrad – akit édesanyja Maxnak hív – életébe már megszületését megelőzően bekapcsolódhatunk. Kedves kisbaba, aki arra vár, hogy világra jöhessen és az általa legjobbnak gondolt életet élhesse. Gondolatai, szavai, mondatai egyszerűek, nincs benne semmilyen kétség. Azt hiszi, hogy mindent tud a világról, hogy mi a jó és mi a rossz és neki mi a célja. Egy beszűkült élettérben telnek napjai születését követően is, ezért nem csoda, ha egy ideig csak olyan információk érnek el hozzá, amik erősítik a kezdeti elképzeléseit. Vicces kiszólásai és gyermeteg gondolkodása szöges ellentétben áll azzal a közeggel, ahova kerül és azzal az eszmével, amihez megpróbál igazodni.

Max ugyanis a náci Németországban születik, egy olyan szülőotthonban, ahol megpróbálják létrehozni azt a szerintük tökéletes külsejű és származású embert, aki elvakultan hisz Hitlerben és az általa vezetett háborúban, és ennek veti alá az életét. Konrad ezt természetesnek veszi és még az anyai szeretetet is elutasítja, mert azt hiszi, így lesz egyre erősebb a jelleme. Idővel aztán kikerül az otthonból, feladatot kap, aminek során sokféle emberrel találkozik és egyre több részletet megismer a gyűlöletgépezet működéséből.

Ahogy nő, egyre összetettebbek a gondolatai és ennek megfelelően változik a szöveg is. Lassan, de eljut oda, hogy meg tud szeretni valakit, és egyre több kérdése, kételye lesz abban, amiben addig hitt.

Érdekes és borzongató egy számunkra teljesen idegen nézeteket valló ember gondolataiba bepillantani, végiggondolni azt, hogy vajon milyen okból, vagy céllal teszi azt, amit tesz. A könyvben ez még izgalmasabbá válik attól, hogy a főhős egy gyerek, akinek a jellemfejlődését is végigkísérhetjük egészen kilenc és féléves koráig, amikor végre megengedi magának, hogy igazi gyerek legyen.

A történet elolvasása után senki sem lesz megértőbb a náci bűnökkel, bűnözőkkel, de talán felismerhetünk egy-egy pillanatot, reakciót, választ, ami a saját életünkben segíthet egy konfliktus megoldásában, vagy abban, hogy megelőzzük a félreértéseket, előítéleteket, vagy akár egy háborút.


Sarah Cohen-Scali: Max 
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Kolibri Kiadó, Budapest, 2015