Könyvajánló nagytesóknak

Farkas Judit

Érdemes elindulnunk egy olyan utazásra, ahonnan még egyetlen utazó sem tért vissza? 

Kertész Erzsi Labirintó című történetében egy idősebb királyfi gondol egy nagyot és beáll hajóskapitánynak, hogy bebizonyítsa, nemcsak a legkisebb királyfiak bátrak, és ő lesz az első, akinek sikerül a kacskaringós és veszélyes vízi labirintusból kijutnia. 
Főhősünk gondolájának első utasai: Öcsém, a Macska, Hiú Ábránd, a hullócsillag, Vényusz, a céltudatos nyúl és Villő, a sellő. Ők azért fizetnek be a hajóútra– az ismeretlen útitársak, a tapasztalatlan csónakvezető és a veszélyes vízi ösvények ellenére – mert úgy hírlik, hogy ha az utazó tudja, mi az életcélja, akkor a Tó valamelyik szigetén biztosan eléri azt. 
Hiú Ábrándnak sikerül is Sztárrá válnia az utazás során, ami egy hullócsillag esetében majdnem a legjobb lehetőség – az ideális persze az, ha valakiből Isteni Szikra lesz. Vényusz pedig– aki húsvéti nyúlként már nagyot alakított korábban –dicsőséget ér el a Pecsenye hatkor című film főszereplőjeként a VILÁG feliratú szigeten. Villő is eljut a vágyott, mágikus iszappakoláshoz, amiről kiderül ugyan, hogy nem pihentető bőrápolást, hanem a bűzös anyag hordását jelenti, de közben felismeri: néha meg kell változtatnunk az eredeti terveinket ahhoz, hogy elégedettek lehessünk. Szigetről szigetre hömpölyög a történet; csónakjukat a közös akarat viszi előre. Kalandok sora vár rájuk és varázslatos alakokkal találkoznak a Nagy Odagondolótól a Beszélő Könyvig – a valóságos természet keveredik a fantázia világával. Végül egy palackban talált üzenet segítségével a főhős is esélyt kap arra, hogy kijusson az útvesztőből. Hogy él-e a lehetőséggel, arra a könyv végén kapunk választ. 
Miközben olvassuk a csavaros és szórakoztató történetet, nevetünk a vicces neveken, többértelmű szavakon vagy a különleges hősök kétes dicsőségén, arra juthatunk, hogy érdemes vállalkozni egy ilyen nagy és kalandos útra a céljaink elérése érdekében. Az utazás megkezdéséhez pedig talán nem is kell más, mint egy gondola(t).

Kertész Erzsi: Labirintó. Kasza Julianna illusztrációival. Cerkabella Könyvkiadó, 2012