Könyvajánló nagytesóknak

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Vannak olyan problémák, amelyekről nem szeretünk beszélni, főleg akkor nem, ha minket vagy a családunkat érintik. Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek című könyve ilyen témát dolgoz fel...

A főszereplő kislány különböző kalandokba keveredik, mert anyukáját az alkoholos palackokban élő, különös lények – a dzsinnek – muterré varázsolják. Először az idődzsinn rabolja el az anyát, amitől összekuszálódik az idő és elfelejti, hogy a gyerekért kellene mennie az iskolába. A térdzsinn elcsalja őt mindenféle izgalmas helyre, ahonnan nem tud hazamenni, és meg kell keresni. Végül a nagyon unalmas álomdzsinn tartja fogva, amikor nyitott szemmel alszik a lakásban. Sajnos még a fater sem segít neki kiszabadulni, hisz elköltözött a „nagy bummal” végződő közös kirándulás után.
Nem könnyű a helyzet, de a kislány kiállja a próbatételeket, és támogatja a mutert. Aztán különböző izgalmas elfoglaltságokat talál ki a maga számára, amelyekkel eltereli a figyelmét és eltölti az idejét. Meredek dombokon gördeszkázik, magas fákra mászik fel, műanyag dolgokat olvaszt meg vagy éppen buszozni indul egyedül, és ismeretlen emberek életébe képzeli magát. A legnagyobb kaland, amikor egy éjszaka idegenekkel kel útra, hogy árokpartokon és szórakozóhelyeken kutasson az eltűnt anya után. Ezek a veszélyes kirándulások átmenetileg feledtetik vele a félelmet és a zavart, amit a dzsinnek, pontosabban az alkohol okoz, de a mutert csak képzeletében tudja visszavarázsolni anyává. 
A könyvben olvasható kis epizódok és Kun Fruzsina rajzai segítenek elképzelni, hogy milyen érzések kavarognak egy ilyen helyzetbe került gyerekben. (Vagy akár feldolgozni azt, ha velünk is történt hasonló.) Segítenek, hogy beszélhessünk erről a többi gyerekkel, vagy a felnőttekkel. Segítenek, hogy megérthessük azokat, akik hasonló helyzetben élnek, és ne maradjon sötétségben ez a téma, mint a kislány a könyv utolsó oldalán, amikor leoltja a villanyt. 

Elekes Dóra – Kun Fruzsina: A muter meg a dzsinnek,  Csimota Könyvkiadó, 2015.