Könyvajánló nagy tesóknak

U. Poznanski: Erebos

Te! Igen, te itt a magazinnal a kezedben! Téged kereslek 2012 óta. Úgy tudom, hogy szereted az izgalmas könyveket. Ha így van, hajtsd végre a következő küldetést és nem fogod megbánni! Az ajánlatom az, hogy ismerd meg az Erebos történetét, és add tovább valakinek, miről olvastál. Ha ezt megteszed, elnyered méltó jutalmadat.

Főhősünk, Nick veszélyes kalandba keveredik: az Erebos nevű számítógépes játék beszippantja a barátait, ismerőseit és végül őt is. Bár a valóságban hétköznapi srác, a virtuális térben mégis egy másik személyiséggé válik, akit ő épít fel magának. Lovagként saját fegyverekkel kell harcolnia, kincseket gyűjtenie és küldetéseket végrehajtania, egyre több ismerősét vonva be a játékba. Az egyik életében szülei, barátai, tanárai veszik körül, míg a másikban sötét tündék, barbárok és gnómok. Mindenhol harcolnia kell, egészen más eszközökkel, hiszen az egyik oldalon féltik, a másikon pedig le akarják győzni. Végül a két világ teljesen összemosódik benne. Félelmetes, ahogy ebből a látszólag előreprogramozott játékból olyan feladatok érkeznek hozzá, amiket a valós életben kell végrehajtania. Talán az sem véletlen, hogy a program a sötétség görög istenének nevét viseli, Nick azonban annyira bízik magában, hogy nem sejti, baj lesz, ráadásul mindezt teljesen egyedül igyekszik megoldani. A kérdés, mi az a határ, ameddig képes engedni a külső kényszernek, tetteiben meddig mehet el? Képes lenne a gyilkosságra? És hol kezdődik a játékfüggőség, illetve mi segítheti abban, hogy újra szabad legyen?

Szerencsére az izgalmas, fordulatos és velejéig kortárs könyv választ ad ezekre a kérdésekre. Egy dologra azonban neked is figyelned kell. Ahogy a játék függővé teszi a főhőst és a barátait, a könyvet is lehetetlen letenni. A küldetésed végén tégy úgy, ahogy az Erebosban soha nem szabad! Add tovább a hírt a játékról és a könyvről!

Ursula Poznanski: Erebos Pongrác Kiadó, 2012, fordította: Gémes Szilvia