Könyvajánló

Darvasi László: Trapiti avagy a nagy tökfőzelékháború

Kavicsvár mesebeli városát a bizurr-mizurr nép lakja, akik mindig ellenkező jelentésű mondatokat mondanak: Anyuka, ne vegyél új játékot! Úgy szeretem a tökfőzeléket! Ez utóbbi azonban megváltozik, amikor Holle mama szőnyegrázás közben kitalálja az aznapi menüt, és tökfőzeléke világhírű lesz. A kisváros életébe pedig betoppan Trapiti, a manócska, aki megtanítja Bánatos Olivért trapitizni. S hogy mi ez pontosan, s hogy ki után kutakodik a szürke öltönyös Főfővárosi Boleszláv Főfelügyelő, megtudod, ha elolvasod a könyvet. A végére pedig még az is lehet, hogy kedvenced lesz a tökfőzelék!
Magvető Kiadó, 2002
Keménytáblás, 306 oldal

 

Kollár Árpád: A Völgy, írta Tárkony

Most akkor ki írta a könyvet? Kollár Árpád vagy Tárkony? A tárkony világszerte termesztett fűszer- és gyógynövény, de ebben az esetben egy kicsit lusta, unatkozó, de végtelenül szerethető nemköltő költő neve, aki Kollár Árpád eszelős meséjében most leginkább bátorságot gyűjt azzal, hogy szájába vesz egy rézszínű pozdorjacsavart, amitől egy időre valóban bátor lesz, és beleugrik a kútba meg a busz elé, de Csücsök barátnéja javaslatára inkább visszaáll félénk pozícióba. Szívesen rúgja a bőrt a barátaival: Csücsökkel, Oregánnal és Tündérrel (aki egy kecekócos-csimbókos hajú meglett korú férfiú), de amikor a labda beszalad az ellenséges Vörös szomszéd kertjébe, hirtelen kitalálják a szabad heverészéssel űzhető gondolatfocit.
A könyv élvezetét tovább növelik Nagy Norbert színes, részletdús, patikapontos illusztrációi. 
Csimota Kiadó, 2016
Cérnafűzött, 84 oldal


Roald Dahl: Charlie és a csokoládégyár

Charlie egy nagyon szegény családban él apjával, anyjával, nagyszüleivel. 
A nagyapa régen Vonka Vilmos csokoládégyárában dolgozott, de a főnök urat még senki sem látta. Egy nap Vonka úr kihirdeti, hogy elrejtett öt aranybilétát a csokik csomagolásában, és aki megtalálja, az bemehet a gyárba. Óriási csokoládévásárlási láz veszi kezdetét, az egyik szerencsés pedig Charlie lesz. Izgatottan készül a látogatásra – és amint belép a gyárkapun, elképesztő kalandok sora veszi kezdetét.
Scolar, Budapest, 2014
Keménytáblás, 192 oldal


Giulia Malerba – Febe Sillani: Ízes bolygó

Te tudtad, hogy a világ melyik részén esznek férges sajtot, mérgező húsú halat, vagy épp grillezett tengerimalacokat? Nem? Ha kíváncsi vagy rá, vagy egyszerűen csak érdekel, hogy melyik ételnek mi a története, melyik alapanyag honnan származik, hol, mit esznek szívesen a különféle népek, akkor mindenképpen vedd kezedbe ezt az izgalmas atlaszt, és böngészd kedvedre! Számtalan érdekességet találsz majd benne.
Manó Könyvek Kiadó, 2016
Keménytáblás, 78 oldal


Szabó T. Anna – Schall Eszter: A Fűszermadár

Nagy a riadalom Csillámvölgyben! A félelmetes Morkoláb közeledik, hogy megegye a Napot. Márpedig a csillámvölgyiek kizárólag fényen élnek. Mi lesz most így velük? Szerencsére a csodálatos Fűszermadár tudja a választ: el kell készíteni a százfűszerszószt. A király gyerekei és Napsugár, az emberkislány elindulnak hát, hogy megismerjék a fűszerek titokzatos világát, és megmentsék népüket. Igazi kalandos gasztrotúra mesei köntösben!
Magvető Kiadó, 2015
Keménytáblás, 120 oldal