Könyvajánló

Besze Barbara válogatása

Eef Rombaut: Szívszerelem

A királynak fő a feje: kihez adja leányát? Leánya ugyanis csak olyanhoz akar menni, akinek helyén van a szíve és az esze. A királykisasszony védelmezője, Nagy Sárga Dinó az összes szóba jöhető, de gőgös vagy gyáva lovagnak leharapja a karját. Csak egyvalaki képes kiállni a próbákat: az udvari Bolond minden helyzetben feltalálja magát, legyen az egér felbukkanása, vagy ha elmegy az internet, vagy ha a királykisasszony netalántán megéhezik. A királylány méltó társra akadt, s világra szóló lakodalmat csapnak. Itt lenne a vége a klasszikus mesének, csakhogy… Nem annyira klasszikus, és mégis ismerős a befejezés: a királyi párnak gyermekei születnek és boldogan élnek, amíg…. be nem kopogtat Csajszi, és el nem rabolja Bolond szívét. A királykisasszony férj, a gyerekek apa nélkül maradnak, s szomorkodnak, egészen addig, amíg… Nem lőjük le a mese végét. Szívbemarkoló és szívderítő történet szerelemről, veszteségről és az újrakezdés lehetőségeiről. A kötet végén szakpszichológusi elemzés is található.
Csimota Kiadó, 2013
Keménytáblás, 124 oldal

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami

„Az igazgató bácsi úgy örült nekünk, elsősöknek, hogy csuda, és azt mondta, hogy majd mi megostromoljuk és bevesszük a tudás várát. Kár, hogy nem szólt előbb az igazgató bácsi, hogy ennyire vár minket, mert én ráértem nyáron, és jöhettem volna hamarabb is.” – Egy kisfiú meséli a történeteit, amiket mesélt már anyukádnak, talán nagyszüleidnek is…. A Réber László-rajzokon jókat szórakozunk unos-untalan, hiszen itt vannak a gömbhajú nénik, a háromszögmasnis kislányok, az éles orrú magas sarkú cipők és a végtelenhosszú farkú tacskók… És egy kisfiú, akivel tényleg mindig történik valami – most éppen az iskolát kezdi, és megérkezik hozzájuk családlátogatásra a tanító néni, aki ugyan csak félórát maradt, de jól megismerkedett addigra már a ház lakóival is („az alattunk lakók felkiabáltak, hogy legurultak a gesztenyék az erkélyről”), születésnapjára szájhamormonikát kap, amivel csak a lakásban szabad zenélni, és buborékfújót, amit csak az erkélyen szabad használni, és labdát, amit csak a játszótéren… és mire mindezt kitanulja, addigra azt is megtanulja, hogy kell Pacsitacsit sétáltatni és a végén megtalálni. 
Móra Kiadó, 2015
Keménytáblás, 33 oldal

Rose Lagercrantz: Az én boldog életem

Tina ősszel kezdte az első osztályt, és nagy barátságot kötött Frida nevű osztálytársával. Együtt hintáznak az udvaron, egy párt alkotnak tornaórán, és amikor Tina náluk alszik, együtt játszanak Frida tengerimalacával. Megalapítják az Éjszakai Klubot, és összevesznek az angyalos könyvjelzőn, aztán hamarosan kibékülnek. Karácsony után azonban a barátnőket nagy bánat éri: Fridáék elköltöznek, mégpedig sok-sok kilométerrel, várossal, erdővel és tóval távolabbra. Tina vigasztalhatatlan. Olyan jó volt együtt lenni Fridával! Most az iskolában is balesetek érik, és még keservesebben zokog. Az apukája vesz neki a két tengerimalacot. Eljön hozzá a dédi, és megfőzi a kedvencét. Elutaznak az unokatestvéréhez Olaszországba. Most már kicsit jobban érzi magát. S amikor egy nap levél érkezik a messzi városból, Tina újra boldog lesz…
Cerkabella Kiadó, 2014
Keménytáblás, 138 oldal

Vadadi Adrienn: Alma utca 22.

Az Alma utca 22. alatt található ház majdnem egy átlagos társasház. Ami különlegessé teszi, az a sok-sok vidám kaland, ami a házban lakó gyerekekkel esik meg. Mert, itt mindenféle megtörténhet, és meg is történik: nyomoznak, kakast mentenek, biciklit szerelnek, bujkálnak a mérges Csúnya néni elől - és még sorolhatnánk, mi minden zajlik! Ha szereted a vicces, nem túl hosszú történeteket, amiket magad is könnyen olvashatsz, költözz be pár napra te is az Alma utcába!
Pagony Kiadó, 2015
96 oldal, Kemény borító

Mészöly Ágnes: Sünimanó

Eljátszottál már valaha a gondolattal, mi történne, ha egy nap egy apró manó költözne be hozzátok, és veletek lakna egy ideig? A Gedeon családdal épp ez történik! Apu, Anyu és a négy gyerek (különösen a másodikos Cseni) azonnal barátságot köt Sünimanóval, akit – bár borzasztó jól érzi magát az emberek világában – a szíve előbb-utóbb mégis visszahúz a saját manócsaládjához. Vajon visszajut-e és ha igen, milyen kalandok árán? Ha egy letehetetlen, humoros családregényre vágysz, feltétlenül olvasd el Mészöly Ágnes kötetét!
Cerkabella Kiadó 2015
Keménytáblás, 284 oldal