Könyvajánló

Besze Barbara válogatása

Kolozsi Angéla: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak
Gyöngyössi Adrienn illusztrációival

Emília folyton-folyvást egy állítólagos angyalról beszél, mégpedig az ő védangyaláról. Hogy hogy hívják, nem tudja, csak azt, hogy kicsit köpcös, kopaszodik, kissé hanyag, de nagyon-nagyon jó szíve van. Amikor Emília kórházba kerül egy buta baleset miatt, újra meglátogatja őt az angyal, aki végre bemutkozik: igen, ő az, a neve pedig… Hát, lehet, hogy nem épp angyali név, de talán nem is a neve érdekes. Hanem ahogyan Emílián segít, hogy végre elhiggyék a barátnői: Emíliának igenis van egy angyala. Körmöczi György lehet, hogy nem ez a tipikus aranyhajú, lenge szárnyú, libbenő angyalka, de az életszeretete mindennél erősebb. Embernek lenni, emberré változni, még ha kicsi időre is – neki mindent megér, pláne, ha közben puttótanítványával segíthet Emílián. A könyvből színházi előadás is készült, adarabról ajánlót is olvashattok a 38–39. oldalon.

Pagony, 2014
Keménytáblás, 120 oldal

 

Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Volt egyszer egy jóságos öreg néni, úgy hívták: Cukoranyó. Egy hideg, téli estén kisegér kopogtatott be hozzá. S ha ő nem hívta volta be, és Fáni, a kisegér titkon nem evett volna Cukoranyó varázserejű mézeskalácsházikójából, lehet, hogy nem is történt volna Fánival semmi különös. Így viszont… Ezer meg még egy kalandot él át, miközben megismerkedik egy nagyon-nagyon kedves kisegérrel is.

Holnap, 2001
Keménytáblás, 154 oldal

 


Szabó Borbála: Átváltozott gyerekek
Rácz Nóra illusztrációival

Fergeteges humorú mesekönyv, egy nagyon mai, nagyon pörgős családról, ahol bármi megtörténhet. Még az is, hogy a gyerekek és a felnőttek egy kis időre helyet cserélnek egymással.


Papa, Mama, három gyerek, kalandok, kalamajkák, csoda és valóság.

3-4. osztályosoknak ajánljuk.

Pozsonyi Pagony, 2012
Keménytáblás, 104 oldal

 


Hans Christian Andersen legszebb meséi
Újrameséli: Mandy Archer

Assanelli és mások illusztrációival

A kis hableány halandó leánnyá szeretne változni, hogy megismerje végre a szerelmét. A rút kiskacsából tudtán kívül gyönyörű hattyú válik, a rendíthetetlen ólomkatona és hű szerelme, a szépséges papírbalerina a tűzben válik eggyé – mindkettejük lénye megváltozik, de lényegük: szerelmük változatlan.

Andersen meséinek jó részében valaki vagy valami át- vagy megváltozik. Ahogy benned is, a világban is egymást érik a változások: növünk, érünk, alakulunk, s nő, változik, meghal, majd újraéled körülöttünk a természet. Andersennél egyvalami változatlan: meséinek halhatatlansága. Most újramesélve, picit átalakítva, rövidítve olvashatjátok az Andersen stílusát megőrizni igyekvő klasszikus meséket.

Móra, 2017
Keménytáblás, 192 oldal

 


Håkon Øvreås: Barni, a szuperhős
Øyvind Torseter illusztrációival

Arni épp elveszítette a nagypapáját, ráadásul néhány környékbeli nagyobb fiúval is meggyűlik a baja. Egy napon aztán szert tesz egy doboz barna festékre. Innen támad az ötlete: mi lenne, ha éjszakánként ő lenne Barni, az igazságosztó szuperhős? Barna ruhát ölt, és kezébe veszi  a festékesvödröt. Szép lassan helyreáll a világ rendje és (B)arni új barátokra tesz szert.

A regény érint nehéz témákat, mint a magányosság vagy a gyász, ennek ellenére a szöveg fanyar humorának és lendületes cselekményének köszönhetően nem szomorú vagy nyomasztó, hanem valóban izgalmas, fordulatos, mégis elgondolkodtató olvasmány.

Scolar, 2017
Keménytáblás, 136 oldal

 

Molnár Krisztina Réka: Maléna kertje
Simonyi Cecília illusztrációival

Máli, azaz Maléna igen elfoglalt szülők egyetlen lánya. Kedves, szorgalmas, szófogadó, ám picit magányos, még akkor is, ha kertjükben lakik legkedvesebb barátja, egy tücsök, akire mindig minden titkát rábízhatja. Máli tele van sok-sok titkos vággyal… nagy társaságra vágyik, barátokra, több közös élményre a szüleivel. Vajon megkaphatja, amiről olyan régóta álmodozik?

A Maléna kertje az (át)változásnak indult élet, barátságok, családi kapcsolatok története. Egyszerre mese és nagyon mai történet, gyönyörű nyelvezettel. Letehetetlen regény, jól olvasóknak ajánljuk.

Naphegy, 2013
Keménytáblás, 248 oldal