Könyvajánló

Besze Barbara válogatása

Entz Sarolta, Jánosi-Halász Rita: Különös lények

A két egér csodálkozva figyeli, ahogy az emberek képesek hosszasan foglalkozni olyasmivel, amit még soha nem láttak: például sárkányokról mesélnek, amelyeket meg is festenek, sőt még félnek is tőlük. A nagy tudású Múzeumi Egér és unokatestvére (aki mindig tele van kérdéssel) harmadik múzeumi sétájukon ezekkel a sosem látott, mégis mindenki számára izgalmas lényekkel foglalkoznak.
A könyv végén kitéphető melléklet található, hogy közelebbről is megismerd a fura szerzeteket, különleges műalkotásokat. Érdemes megnézni a valóságban is, amit a könyvben látunk, ezért minden egyes műalkotásnál szerepel, hogy pontosan melyik múzeumban található. A tájékozódást speciális lénymutató segíti.

Aula.Info Kiadó, 2009
Keménytáblás, 72 oldal

Csukás István: Pom Pom meséi-sorozat

Picur, a szőke kislány reggelente iskolába menet találkozik barátjával, a szőrmók Pom Pommal, aki sapkaként a fejére ül, és amíg mennek az iskolába, mesél. Mesél Gombóc Artúrról, Radírpókról, Festéktüsszentő Hapci Benőről, a bátor Tintanyúlról és Madárvédő Golyókapkodóról, meg a Civakodó Cipőikrekről és még sok más mesebeli lényről, egy olyan álomszerű világban, ahol a képzeletnek semmi sem szab határt.

Könyvmolyképző Kiadó 
Keménytáblás, 30 oldal 

Nagy Zsejke (szerk.): Fehérlófia

Népmesék Arany László, Benedek Elek és Illyés Gyula feldolgozásában. A Fehérlófia című népmesénkben a magyar hiedelemvilág egyes elemei is felfedezhetők; olyan képek, motívumok bukkannak fel benne, amelyek a kereszténység előtti, pogány hitvilágba vezetnek vissza (a fehér ló, a fanyűvő, a kőmorzsoló stb.).  A kötet a címadó mesén kívül többek között az alábbi meséket tartalmazza: A deszkavári királyfi, A napnyugati király leánya, A rózsát nevető királykisasszony, A három kívánság, Nap, hold, szél, Az égig érő fa. Az illusztrációkat Hajnal Gabriella készítette.

Osiris Kiadó, 2010
Keménytáblás, 138 oldal

Szabó T. Anna – Tóth Krisztina – Varró Dániel: Kerge ABC

Kerge ABC

Ismert állatok – cica, csacsi, teve – mellett egzotikus és kitalált lények –
dzseláda, íbisz, űregér – népesítik be a Kerge ABC képzeletbeli állatkertjét. Ebben az állatkertben mindent szabad: elcsatangolni az ösvényről, bemászni az oroszlán ketrecébe, etetni az ürgét, és meg lehet simogatni a xinxist, aki amúgy nincs is... A könyv a Magvető és a Csimota Kiadó közös gondozásában jelent meg.
A kötetben szereplő versek segítik az óvodás és iskolás gyerekeket az ábécé elsajátításában. A versekben a létező vagy kitalált állatok neveinek kezdőbetűi megegyeznek a magyar ábécé negyvennégy betűjével. Az óvodákban és iskolákban is hasznosan forgatható könyv jelentősége, hogy összeköti az óvodában tanultakat az iskolában elsajátítható ismeretekkel. Ezért az izgalmas képek mellett a gyerekek könnyen felismerhetik és megtanulhatják a kis- és nagybetűket egyaránt.
A kötetet illusztrálta: Gyöngyösi Adrienn, Kárpáti Tibor, Paulovkin Boglárka, Szolnoki Beatrix.
A verseket írta: Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel. 

Csimota – Magvető, 2008
Keménytáblás, 96 oldal