Könyvajánló

Besze Barbara válogatása

Francz Magdolna – Rozgonyi Sarolta
Budapest – Világváros a Duna partján (Mi micsoda-sorozat)

Ne egy klasszikus útikönyvre számíts – fedezd fel Budapest titkait! Mitől lesz világváros egy település? Kik laktak itt, miért volt olyan fontos a várossá alakuláshoz a Duna? Milyen nagyszerű, hogy van folyóvíz, de milyen károkat is tud okozni, ha jön az ár! Hogyan működik a közvilágítás? Kikről nevezték el a Nagykörút egyes szakaszait? Egyáltalán nem közismert tényekkel leszel gazdagabb, ha végigböngészed a fővárost sok-sok képpel és rengeteg informatív érdekességgel bemutató albumot.

Babilon, 2017
Keménytáblás, 48 oldal


Lakatos István: A majdnem halálos halálsugár – Emma és Tesla-sorozat, 1. rész
A szerző illusztrációival

De mi történt a lajhárral? – teszi fel a kérdést a mesélő ebben a hihetetlenül mulatságos, vérbeli Lakatos-féle őrült történetben, amelyben szerepel a híres felfedező, Nikola Tesla, egy bravúros betörőlány, Emma, egy vízidisznó, akit Lőrincnek hívnak és Barnabás, a fiú, aki rosszul lesz, ha tegeződnie kell. Emma véletlenül téved be a feltaláló kissé szokatlan világába, ahol egy idő után már nem csodálkozik az altatókat hamis hangon énekelgető ágyon vagy a lábon járó fürdőkádon vagy a kisfarkincás, menetelő agyvelőn (ami az elpusztult Puhakutya tartósított agya)…, és miközben Messzi-messzi Nagyváros lakóira rátelepszik a gyerekorvosnak álcázott Főgonosz, a kis csapat próbálja menteni, ami menthető. S hogy mi történt a lajhárral? Olvassátok el!

Kolibri, 2015
Puhatáblás, 176 oldal


Mészáros János - Entz Sarolta: Bolyongások Budapesten - Két egér kalandjai
Jánosi Halász Rita illusztrációival

Igazi különleges, kalandos városismertető könyv! A két kisegér, akiket már jól ismerhettek a sorozat más részeiből ezúttal Budapestet barangolja be keresztül-kasul.

A kötet nemcsak a vidéken élő olvasóknak lehet izgalmas, hanem bizony a budapestieknek is, hiszen számtalan olyan részlet, érdekesség, tény kerül szóba, ami bizony minden ki számára okozhat meglepetéseket.

Móra Kiadó, 2016
Keménytáblás, 104 oldal


Gévai Csilla: Amíg zötyögünk
Baranyai András illusztrációival

Nanuk, az eszkimófiú nagyon szereti Budapestet. Újra eljött Kanadából, hogy még egyszer meglátogassa a várost és barátait, Domát és Pannit, hogy velük zötyöghessen mindenféle járművön: buszon, biciklin, HÉV-en, sőt még léghajón is. Bejárják fővárosunkat, útjuk során pedig állandó és nagy tudású kísérőjük, Bali bácsi mesél mindenféle közlekedési eszközről, régi buszokról és új metróról, BKV-ról és szárnyas hajókról. A barátok ezúttal a Balaton-felvidékre is elvonatoznak. Zötyögj velük együtt, és fedezd fel te is Budapest közlekedését, vagy nézz körül saját lakóhelyeden! Gyűjthetsz helyi érdekességeket, hogy még közelebbnek érezd magadhoz a lakóhelyed.

Pagony, 2014
Keménytáblás, 88 oldal


Alex T. Smith: Claude a városban

Claude a világ egyik legédesebb, legviccesebb és legbolondosabb kiskutyája, akinek hű barátja Bolyhos Zokni Uraság. Együtt biztos, hogy minden kalandjuk valami kalamajkába torkollik, ami persze aztán szerencsés véget ér.

Ebben a részben épp a nyüzsgő nagyváros rejtelmeit fedezik fel.

A könyv nemcsak hogy nagyon vicces és szeretnivaló, de elég nagy betűkkel, szellősen van szedve ahhoz, hogy akár első önálló olvasmányod is lehessen, de bátran ajánljuk nagyobbaknak is, Claude-nak még felnőtt rajongói is vannak ám!

Manó Könyvek, 2011
Puha borító, 96 oldal


Bosnyák Viktória: Budapesti kis boszorkány
 – Lizi kalandjai

Spote Stany illusztrációival

Egy nyári estén két boszorka várja izgatottan harmadik társukat – ha augusztus 20-ig nem járják el boszi-táncukat, oda a varázserejük. Mivel a harmadik csak nem érkezik el, kénytelenek újabb társ után nézni. Láthatatlanul követni kezdik a mindig cserfes és vidám Lizit, aki apukájával és öcsikéjével járja be Budapest legnevesebb látnivalóit: a budai várat, a Halászbástyát, a Mátyás-templomot; elámulnak a Nemzeti Galéria csodás festményein, Lizi apukája pedig elmagyarázza, ki az a bácsi ott a lovon a Galéria előtt. (Savoyai Eugén, azaz Savoyai Jenő herceg szobra). Lizi megnézi Mátyás király könyvtárának kézzel írt könyveit, a Corvinákat, és sütiznek az 1827 óta megszakítás nélkül működő Ruszwurm cukrászdában. Miközben a boszorkák Lizit méricskélik, megfelel-e társukként, vele együtt sokat tanulnak Budapest nagyszerű nevezetességeiről.

Scolar, 2011
Keménytáblás, 64 oldal