Könyvajánló

Besze Barbara válogatása

Kolozsi László: Apufa
Igor Lazin illusztrációival

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy apuka, aki egy hideg áprilisi reggelen diófává változott” – így kezdődik ez a szép mese, amiből azt tudjuk meg, mi történik anyával, apával és kisfiaikkal, Bencével és Noéval, amikor egy nap úgy alakul, hogy apa, mert rossz volt a szíve, a kert diófájába költözött. Bence és Noé legalábbis mindig hallották, ahogy szuszog a fa és beszél hozzájuk. Az anyukájuk szomorúságát apa „híreivel” próbálják oldani: hogy érzi magát a fában, s miket susog neki jó barátja, a Bükk felől érkező langyos északi szél. A gyász folyamata is egy munka, gyászmunkának hívják. A megható, elgondolkodtató családi történetet együtt olvasásra ajánljuk.

Manó Könyvek, 2017
Keménytáblás, 48 oldal


Hans Christian Andersen: A vadhattyúk
Békés rozi illusztrációival

A klasszikus Andersen-mese lenyűgöző kiadása. A mese egyik érdekessége, hogy itt – a megszokottól eltérően – nem a szegénylegény vagy a legkisebb királyfi indul szerencsét próbálni, hanem a kis királylány az, aki nekivág az ismeretlennek, hogy megmentse a gonosz varázslattól tizenegy bátyját. Vajon sikerül neki?

A kötet különlegessége, hogy csodálatos illusztrációi kizárólag fekete-fehér színekben készültek.

Scolar, 2017
Keménytáblás, 40 olda


Dezső Andrea: Mamuska
A szerző illusztrációival

Ha már fekete-fehér illusztrációjú könyvet emlegettünk, akkor semmiképpen nem hagyhatjuk ki a Dezső Andrea által írt és illusztrált kötetet az ajánlások közül. A történetben egy kislány idézi fel nagymamája fiatalkorát úgy, hogy közben saját fantáziája is szabadon kalandozik, kiegészíti, színesíti a történeteket. Nagy árvíz, különleges lények, s egykori kérők keverednek a mesében.

Az illusztrációk régi fényképekként kísérik végig a szöveget.

Csimota, 2010
Keménytáblás, 40 oldal


Borbáth Péter: Sündör és Niru – Sündör nyomában
Remsey Dávid illusztrációival

Sündör és Niru, a két jó barát, egy nap átlép az addig ismeretlen Csillanó Fém Birodalmába, amitől egy csapásra megváltozik az életük. Niru fémeket és zajokat kezd gyűjteni, Sündör pedig fényekre kezd vadászni, és az a nagy álma, hogy begyűjtse végre a napot. Sündör napvadászata már-már megszállottsággá fajul, mígnem aztán egy napon nem hallani felőle többé. Nirunak nem marad más választása, mint megkeresni őt. Útja során egészen különös segítőkre akad, és meglepő felfedezéseket tesz.

Csimota, 2015
Flexibilis borítóval, 72 oldal


Borbély Szilárd: fény a magasból
Kees de Kort illusztrációival

A nagyobb gyerekeknek szóló könyv a Heródes idejében élő Zakariás és Erzsébet történetét meséli el. Egy angyal jelenik meg Zakariás előtt, aki örömhírt hoz: felesége, Erzsébet hamarosan fiút szül majd, akit Jánosnak fognak hívni. A már idős Zakariás nem akar hinni az angyalnak, aki a hitetlenkedéséért Zakariást némaságra ítéli a gyerek születéséig. Amikor a kisfiú megszületett, Jánosnak nevezték el. Később őt emlegették Keresztelő János néven a Bibliában… A szent történetének születésével foglalkozó, versekkel tűzdelt történetet Borbély Szilárd mesélte újra.

Koinónia, 2007
Keménytáblás, 36 oldal


Kertész Erzsi: Fény Sebestyén
Orosz Annabella illusztrációival

Fény Sebestyén nem más, mint egy kis űrlény, akinél kíváncsibb lényt még nem látott az univerzum. Sebestyén eredetileg lekváros palacsintáért érkezett a Földre, mert azt hallotta, hogy az különösen finom, de ha már itt van, számtalan izgalmas dolgot kipróbál még: megtanul könyvet kölcsönözni, megismerkedik a konyhakert növényeivel, ellátogat egy vidámparkba és sok-sok vicces kalandba keveredik. Humoros, szórakoztató olvasmány nem csak fiúknak!

Cerkabella, 2017
Keménytáblás, 140 oldal