Könyvajánló

Besze Barbara válogatása

Janosch: Kincsvadászat
A szerző illusztrációival

Kismackó és Kistigris jó barátok. Vajas karfiolt és krumplit ebédelnek, ha nem sikerül Kismackónak halat fognia. Arról álmodoznak, milyen jó volna, ha kincsre bukkannának, akkor vehetnének maguknak pisztrángot, hintaágyat, kapcsos motoros sapkát… Addig-addig álmodoznak, míg elindulnak a nagy kincsvadászatra. Végül nagy szerencse éri őket, és jól megszedik magukat aranyalmákkal. Ám hamarosan jön az adószedő…, és még sok minden történik velük, mire rájönnek, mi a legnagyobb kincs.

Nagy betűs, szellős oldalai miatt első olvasóknak tökéletes olvasmány!

Móra, 2012
Keménytáblás, 48 oldal


Alekszej Tolsztoj: Az aranykulcsocska, avagy Burattino kalandjai
Szegedi Katalin illusztrációival 
 

Ismeritek Pinokkió történetét, ugye? A kalandos életű fabábuét, aki minden csínyben benne volt, és akit rászedett a Róka és a Kandúr. Burattino története ennek a mesének egy orosz feldolgozása. Burattino, a kis fabábu is elcsábul, és eladja az ábécéskönyvét, hogy bábszínházba mehessen. Ám itt kezdődnek kalandjai, végül megtalálja a titokzatos helyet, ami kincseket rejt, és ami csak az aranykulcsocskával nyitható…

General Press, 2004
Keménytáblás, 104 oldal


Kiss Ottó: Régi kincsek – Dudorászó versikék
Takács Mari illusztrációival

Kiss Ottó versei, mint minden jó gyerekvers, roppant szórakoztatóak és élvezetesek nemcsak a kisiskolások, de a felnőttek számára is.

Egy kisgyerek mindennapjaihoz kapcsolódó szösszenetek, emlékek, „kincsek” ritmikus-dallamos gyűjteménye ez a kötet. Külön élmény, hogy némelyik egy-egy jól ismert költő (pl. Weöres Sándor vagy József Attila) szerzeményének átirata, azaz parafrázisa. Vigyázat! Humort tartalmaz!

Móra Kiadó, 2011
Keménytáblás, 48 oldal


Ursula Jones : A királykisasszony, akinek nem volt birodalma
Sarah Gibb illusztrációival

A varázslatos képekkel illusztrált mese főszereplője egy birodalom nélküli királykisasszony, aki lovaskocsin keresi saját országát – mert hát miért is hívnák őt királykisasszonynak, és miért is lenne olyan szép, ha nem lenne saját birodalma valahol? Pompás nevű lovával megállnak egy-egy kastélynál körülnézni – de birodalom nélkül épphogy csak megtűrik az udvarokban. Egy ilyen udvarban figyel fel rá az udvari bolond, aki még a piros harisnyáját is neki adja, amikor látja, hogy az utazó szépség mennyire fázik. A királykisasszony később megtalálja a saját birodalmát és méltó párját is – addig viszont még hosszú utat kell megtennie.

Manó Könyvek, 2009
Keménytáblás, 32 oldal


Bátky András: A világ összes kincse
Rofusz Kinga illusztrációival

Valóban csak az arany és a gyémánt jelenti a kincset mindenki számára? Nyughatatlan Micó roppant kíváncsi, és szeretné megtudni, pontosan mit is rejt édesapja titkos kincsesládája. Ám amikor kinyitja a fedelét, a kincsek szerteszét repülnek, így aztán hűséges segítője, Rézcsőrű hátán körbeutazza a világot, hogy visszaszerezze valamennyit. Számtalan kaland után végül fény derül arra, hogy valójában mi is jelenti édesapja számára az igazi kincset. A kötet CD-mellékletén zenei betétdalokkal színesítve hallgathatjátok meg a történetet.

Csimota Könyvkiadó, 2012
Keménytáblás, 66 oldal


Timo Parvela: Mérleghinta
Virpi Talvitie illusztrációival

Mi történik, ha nagyon szeretnénk mérleghintázni, ám a libikóka másik végére nincs, aki ráüljön? Mi a teendő? Tehetünk-e mi valamit? Pi története gyönyörű és elgondolkodtató: a magánytól való félelmet, az emberi kapcsolatok nehézségeit valamennyien átéljük már akár egészen kicsi korunkban. Az élet egyik legnagyobb ajándéka, ha barátokra, társra lelünk. Egy igazi barát olyan kincs, amire egész életünkben érdemes vigyáznunk.

A sok színes kép és a kevés szöveg miatt a könyv már akár kezdő olvasók számára is ajánlható önálló olvasásra.

Cerkabella Kiadó, 2011
Keménytáblás, 84 oldal