Könyvajánló

Besze Barbara válogatása

Nógrádi Gergely: Misu és a piros kenu

Fordulatos, kalandos és humoros könyv barátságról, az állatok iránti felelősségről, a természet szeretetéről.

Misu egyik reggel iskolába menet talál egy kis bagolyfiókát, akit magához vesz. Igenám, de egy fiókának bizony otthon a helye! Ám az otthona egy szigeten van. Hogy jussanak el oda? Vajon sikerül Misunak és a batátainak rendbe tenni a régi kenut? Lesznek-e elég bátrak, hogy megmentsék a kis baglyot? Nógrádi Gergely regényéből minden kiderül!

Keménytáblás, 100 oldal
Manó Könyvek Kiadó, 2014Nemes Nagy Ágnes: Lila fecske

„…piros dróton lila folt, / mert a fecske lila volt” – hangzik a címet adó versben. Lila fecskék, fekete hattyúk, rézharang tollú, fényes galambok – most Nemes Nagy Ágnes költő verseit ajánljuk nektek egy gyönyörű kötetben, amelyet Molnár Jacqueline illusztrált.

Keménytáblás, 38 oldal
Móra Kiadó, 2012Böszörményi Gyula: Emberke színe

Ég atyácska és Hold anyó megteremtették a világot, de hiányzik még valami. Égi atyácska sárból meggyúr egy emberalakot, utána a párját. Azután még öt kisembert kidolgoz, mindegyik szép fehér-rózsaszín, de valami hibádzik. Olyan nagyon egyformák, így össze fogjuk keverni őket – állapítják meg, és nekiállnak kiszínezni a figurákat. Rózsaszín, réz, fekete, barna, sárga – jaj, csak össze ne vesszenek majd! A Földön élő emberek bőrszíne bár különböző, mindenki, ha másként is, de egyforma.

Keménytáblás, 24 oldal
Csimota, 2009


Maurice Maeterlinck: A kék madár

A 19. században Németország területén született gróf teljes neve Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck volt. A Kék madár című műve egy dráma, vagyis olyan történet, amit párbeszédekben mesélnek el és
színpadi előadásra szánták. Mytyl és Tyltyl testvérek. Találkoznak a Fény tündérével, aki elvezeti őket a kék madárhoz, amit meg kell találniuk ahhoz, hogy meggyógyuljon egy beteg gyermek. Varázsos kalandok várnak rájuk egy fantasztikus utazáson, hogy megtalálják a boldogságot hozó kék madarat.

Varrott keménykötés, 93 oldal
Montázs Könyvkiadó, 1991


Valentyin Katajev: Hétszínvirág

Annuska nagyon szomorú: egy kutya megette a szüleinek és az öccsének vásárolt pereceket. Egy ismeretlen anyóka vigasztalásul megajándékozza egy gyönyörű margarétával, amelynek minden szirma más-más színű: sárga, vörös, kék, zöld, narancssárga, ibolya és égszínkék. A virág nem akármilyen: ha letépik egy szirmát és elmondják a varázsmondókát, teljesül egy kívánság. Annuska természetesen a perecet kívánja vissza elsőként. De aztán eltörik anyja kedvenc vázája… Nem veszik be a fiúk a játékba… Megirigyli az egyik lány babáját… és sorra tépi le a varázsszirmokat, hogy teljesüljenek a kívánságai, amíg már csak egy marad… Vajon mire használja majd az utolsó szirmot?

Keménytáblás, 16 oldal
Móra Kiadó, 1974


Entz Sarolta - Fekete Horváth Éva - Jánosi Halász Rita: Színek – Két egér kalandjai

A Múzumi Egér és unokatestvére ismét felfedezőútra indul. Ezúttal a színek körül forog minden. Megtudhatjuk, miért vannak színek, melyek nagyobb jelentőségűek, mint a többiek, hogy hogyan teszi össze a színeket a nyomdagép vagy hogy pl. mit jelent az, hogy „földszín”. Mindebben – szokásos módon - számos műalkotás van a segítségünkre.

Keménytáblás, 72 oldal
Kék Egér Könyvek, 2016