Kiránduljunk! De merre?

Sándor Enikő összeállítása

A gyönyörű őszi idő kirándulásra csábít mindenkit. Szeptemberben sokszor még olyan meleg van, hogy akár strandolni, fürdőzni is lehet, de a túrázás vagy a horgászás szerelmeseinek is kínálunk ötleteket.

Nagybörzsönyi kisvasút

Ha Nagybörzsönyben jártok, nézzétek meg az Árpád-kori Szent István-templomot, a 17. századi bányagazdaházat, a vízimalmot és, amit mindenféleképpen ki kell próbálnotok, a kisvasutat, mely Nagybörzsöny és Szob között közlekedik. A kisvasút csörgedező patak mentén, csodaszép tölgyesek, bükkösök, fenyvesek, valamint lenyűgöző látványt nyújtó tisztások között halad el. Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályájaként tartják számon, a nagy szintkülönbségeket irányfordítóval és hármas hurokkal győzi le. Utazás előtt érdemes tájékozódni a menetrendről, ugyanis Márianosztrán és Nagyirtáspusztán másik szerelvényre kell átszállni. Érdemes ezeken a helyeken kis pihenőt ejteni, vagy túrázni egyet a következő vonatig.  


Kéktúra útvonal


Fotó: By Horvabe via Wikimedia Commons

Magyarország és Európa első hosszú távú turistaútja, az Országos Kéktúra útvonala több mint 1100 km hosszan, Írott-kőtől Hollóházig tart. Nem kell megijedni, nem egy nap alatt kell teljesíteni ezt a túrát. Aki elhatározza,  hogy egyszer végigjárja, az a sportolás jótékony hatása mellett átfogó képet kaphat hazánk tájairól, gazdag élővilágáról, történelméről, továbbá megismerkedhet az egyes vidékek lakóival is. A Magyar Természetjáró Szövetség két jelvényszerző túramozgalmat is létrehozott: az Országos Kéktúrát, illetve a Gyermek Kéktúrát. Már hatéves kortól, bármelyen irányból elindulva, tetszőleges szakaszokra bontva, gyalog vagy akár sível végigjárható. Fontos tudni, hogy a Kéktúra nem verseny, teljesítése ugyanis nincs időponthoz kötve, mindenki a maga tempójában járhatja végig, csak az a fontos, hogy a kezdő- és a végpont egy-egy pecsételő hely legyen. Egyénileg vagy csoportosan is neki lehet vágni ennek a kalandnak, de a pecséteket mindenki csak magának gyűjtheti. Aki sikeresen végigmegy az útvonalon és begyűjt minden pecsétet, elnyeri a Magyar Természetjáró Szövetség sorszámozott Kéktúra-jelvényét. 

További részletekért látogass el a www.kektura.hu oldalra!


Tihanyi Belső-tó

Biztosan sokan jártatok már a Balatonnál. Nemcsak nyáron, hanem ősszel is érdemes ellátogatni ide!

Talán hallottatok már a Tihanyi-félszigeten található apátságról, a visszhangról és levendulaligetről, de vajon a sziget belsejében lévő kis tavacska is ismerős számotokra?

A tihanyi Belső-tó igazi turistalátványosság, ahol pecázni is lehet, persze érvényes horgászengedéllyel. A tó nem áll összeköttetésben a Balatonnal, mivel körülbelül 25 méterrel magasabban fekszik. Régen a szomszédos Külső-tóhoz hasonló parttal és dús nádassal rendelkezett. Mára a nádas szinte teljesen kipusztult, ezért látható a nyílt víz felülete. Az 1960-as évektől horgásznak rajta, az országban az egyik legjobb fogási eredményekkel büszkélkedő terület. 


Tisza-tó kerékpártúra

A Tisza-tó kerékpártúra ideális kikapcsolódási lehetőség minden gyerek számára, aki szeret tekerni. Biciklizés közben gyönyörű környezetben ismerkedhettek meg a táj sokszínű állat- és növényvilágával és számos remek pihenőhelyre lelhettek, ha betértek valamelyik tó körüli település vendéglátóhelyeinek egyikébe. A jól kiépített bicikliutak kifejezetten ajánlottak gyerekek, illetve azok számára, akik kevésbé gyakorlott biciklisták, mivel nem kell nagy szintkülönbségekkel megküzdeni. Számos látnivaló akad a környéken: Poroszlón például érdemes kis pihenőt tenni és megnézni a Tisza-tavi Ökocentrumot, ahol a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit mutatják be többek között interaktív játékok segítségével. A Tisza-tavi madárrezervátum a tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található. A madárrezervátum szigorúan védett természeti terület, ezért megközelíteni csak túravezetővel lehet, amikor épp nincs költési időszak. A nagyfokú védelemnek köszönhetően számos madárfaj fellelhető, és a vonuló madárfajoknak is ez a terület az egyik fontos állomása. Természetesen számos strandolási lehetőség is fellelhető a tó körül. Ha olyan meleg az idő, érdemes még ilyenkor is megállni például Abádszalókon, ahol kiépített strand fogadja a látogatókat.