Kifejező arcvonások

Pikler Éva illusztrátort Sándor Enikő kérdezte


Fotó: Dániel András

Pikler Éva számos gyerekkönyvet illusztrált már, például May Szilvia Imbusz mester-sorozatát, Dániel András Smorc Angéla nem akar legóba lépni című könyvét, saját kötete is megjelent, Balatoni böngésző címmel. Cikkünkből megtudhatod, hogyan vált illusztrátorrá, min dolgozik éppen és miért szereti Mekk mester figuráját.

 
Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni? Hogy lett belőled illusztrátor? 
Ezt pontosan nem tudom megmondani, de arra emlékszem, hogy megijesztett az a mondat, hogy "Addig örülj, amíg gyerek vagy”. Ebből arra következtettem, hogy az lehet a felnőttek gondja, hogy nincsen idejük játszani. Bár láttam, hogy közülük sem igaz ez mindenkire, mert sok időt töltöttem apa szobrászműtermében. Mindig babráltunk valamivel, volt sok agyag, festék, nem lehetett unatkozni. Emiatt választottam a rajzolást, így kerültem a kisképzőbe, majd a főiskolára grafika szakra.
 
Van kedvenc figurád, amelyet te hoztál létre illusztrálás közben? Melyik a kedvenc munkád? 
Talán Imbusz Mester figuráját kedvelem a legjobban, négy nyarat is vele töltöttem. Bár talán kevesebben ismerik, nagyon fontos nekem Per Olof Enquist A harmadik barlang titka című kötete. Szeretem az írás hangulatát. A tavaly megjelent Dániel András: Smorc Angéla nem akar legóba lépni kötetből Szőrtüsző Szodaszifonszon figurája a legkedvesebb nekem.


Imbusz mester (May Szilvia: Imbusz mester-sorozat)


Milyen technikával szoktál dolgozni? 
Sok vázlatolás után ceruzával vagy ecsettel rajzolok. A kész rajzokat géppel színezem. Különösen a figurák karakterével foglalkozom sokat. Főleg az arcok nagyon fontosak ebből a szempontból. Sok időt töltök azzal, hogy megtaláljam a szereplőkhöz illő legkifejezőbb arcvonásokat. Van, hogy csak egy apró vonalon múlik a megoldás, de ehhez a vonalhoz sokszor egy halom telerajzolt papír vezet.

Misu (Pikler Éva illusztrációja Per Olov Enquist: A harmadik barlang titka c. kötetéhez)
Misu (Per Olov Enquist A harmadik barlang titka c. kötetéhez)Pikler Éva illusztrációja Per Olov Enquist: A harmadik barlang titka c. kötethez

 

Ha éppen nem rajzolsz vagy festesz, mit szoktál csinálni? Sportolsz valamit? 
Versenyszerűen rohanok a boltba, hogy ne haljon éhen a család. Vagy záróra előtt százon rekordot javítok az utcavégi postáig, zsebemben néhány feladnivaló levéllel. Hiába dolgozom itthon, amikor rajzolok, valahogy leáll az élet ház körül. Időnként futni járok, és rendszeresen tornázom is. Enélkül a sok ülőmunka miatt már felállni sem tudnék.


Jelenleg milyen könyvön dolgozol? 
Németh Eszter új könyvét rajzolom, amely ősszel jelenik meg a Kolibri Kiadónál. Nagyon vicces, nyomózós regény, lerakhatatlan.


llusztráció Dániel András: Smorc Angéla nem akar legóba lépni c. kötetéhez

TOP kérdések

Melyik mesekönyv volt a legkedvesebb számodra gyerekkorodban?
Török Sándor Kököjszi és Bobojsza-könyvei . Szerettem az apró lényeket. 

Mi a kedvenc ételed?
Nyomdai leadás idején a fokhagymás piritós. Egy perc alatt kész és nem lehet elrontani. 

Melyik a kedvenc színed?
Grafikusként nem kivételezhetek egy színnel sem. Inkább színpárt mondanék: égszínkék rózsaszínnel.

Van kedvenc képzeletbeli lényed? 
Mekk mester, mert szerény képességei dacára mindig kitartóan megpróbálja megoldani a dolgokat – ha nem is túl nagy sikerrel.  Ahogy mi is, itt a valóságban, amikor rendületlenül és sokszor hiábavalóan, sokat hibázva küzdünk a világ tökéletlenségeivel. És lehet, hogy ez így a jó.