Jobb, mint egy osztálykirándulás!

Pompor Zoltán összeállítása

A 304. Kőrösi Csoma Sándor Cserkészcsapat a Budai Református Egyházközség csapataként alakult meg 1925. január 5-én. A II. világháborút követően, mint minden csapatot, a 304-est is betiltották, a csapat zászlóját, fontos tárgyait a tagok titokban rejtegették a nehéz időkben. A hosszú kényszerszünet után végül 2004-ben alakult újra a csapat. Jelenleg több mint százfős aktív taglétszámmal működik. 

A cserkészcsapatok alapegységei az őrsök. A Kőrösi Csoma Sándor-csapat egyik őrse a Gekkó őrs. A fiúk (Dávid, Endre, Bálint, Berci, Dávid, Krisztián) minden héten csütörtökön másfél órára összegyűlnek Kristály Marci őrsvezető szárnyai alatt. Az őrs nagyon összetartó: sokat segítenek egymásnak és másoknak, mindig meghallgatják egymást. Az őrsgyűléseken sokat játszanak és jókat esznek. Szeretnek együtt lenni, mert mindig új tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek.

A cserkészcsapat évente háromszor táborozik: tavasszal és ősszel rövidebb, nyáron hosszabb időre utaznak el. A Gekkók szerint a cserkésztábor ezerszer izgalmasabb, mint egy osztálykirándulás, mert

 • jófej emberek vannak a táborban,
   
 • új embereket lehet megismerni,
   
 • mindent együtt csinálnak, közösen építik meg azokat a dolgokat, amiket majd használni fognak (sátor, asztal, kézmosó, fogkefetartó, latrina stb.),
   
 • sokszor főznek maguknak és
   
 • színesebbek a programok.

„Nagyon fontos, hogy csak olyan cserkész lehet őrsvezető, akik képes felelősséget vállalni másokért. Persze az sem árt, ha kellően elszánt a jelölt, mert az őrsvezetőséghez el kell végezni egy képzést, amit próba követ. A Gekkó őrsből majdnem mindenki szeretne egyszer majd őrsvezető lenni.” (Kristály Marci, őrsvezető)

 


Képek forrása: 304. Kőrösi Csoma Sándor Cserkészcsapat Facebook oldala: http://knt2016.blog.hu/
További érdekességek a cserkészetről: http: //cserkesz.hu