Játék a zenével

Sándor Enikő összeállítása

Hangokkal vagy zenével játszani szinte bármikor lehet. Például amikor rajzolás közben kedvenc dalodat dúdolod, vagy amikor az asztalon, széken, akár a földön ritmusra dobolsz. A zenével, zenéléssel fejleszthető a kreativitás, a kommunikáció, növelhető a figyelem és a koncentráció, valamint a ritmusérzék és a térbeli tájékozódás, ráadásul segít az önkifejezésben is. 
A hangokkal, a zenével pedig remekül lehet játszani! A játékok alatt akár a saját hangotokat is használhatjátok.

Hideg-meleg játék hangokkal
 
Bizonyára ismeritek a „hideg-meleg” játékot, amikor egy tárgyat kell elrejtenie 
a csapatnak és egyvalakinek megtalálnia. 
A zenés változatát a következőképpen játszhatjátok: egy önként jelentkező kimegy a teremből (vagy becsukja a szemét és a fülét is), amíg egy másik önkéntes elrejt egy apró tárgyat a jelenlévők közvetlen közelében. 
Ezután annak, aki idáig nem láthatta és hallhatta a többieket, úgy kell megtalálnia az elrejtett tárgyat, hogy figyel a többiek hangjelzéseire, amiket hangszerekkel vagy tapssal adhatnak. Ha halkan játszanak a hangszerükön vagy halkan tapsolnak, akkor van hideg, ha pedig hangosan, akkor meleg, tehát egyre közelebb került a tárgyhoz. 

Karmesterjáték

Mindenki ragadjon meg valamilyen hangszert, és közösen jelöljetek ki egy karmestert! 
A mester háttal áll a zenekarnak, és csak akkor fordulhat meg, amikor már néma csend van (a zenekar ezzel jelzi, hogy készen áll). 
A karmester kezében lehet pálca, de vezényelhet puszta kézzel is. Ha a pálcát/kezét alacsonyan tartja, akkor halkan kell játszani, ha magasan, akkor hangosan. Ha leteszi a kezét a földre, vége a koncertnek. 

Add tovább a hangot!

Üljetek le kör alakban, mindenki kezében legyen egy hangszer, amivel egy vagy két határozott hangot tud kiadni (a csörgővel például úgy, hogy belecsap a kezébe egyszer vagy kétszer). A játék során mindenki sorban egyet üt, egészen addig, amíg egyvalaki egymás után kettőt nem üt. 

Ekkor ugyanis megfordul a kör iránya. Ha valaki azonban eltéveszti az irányt, zálogot kell adnia, amit egy zenés feladattal tud kiváltani (például el kell mutogatnia egy népdalt). Ha nincs nálatok hangszer, akkor tapssal vagy a földön dobolva is tudtok játszani.

Fotók: Kelemen Réka, Pány-Fliszár Alexandra