Iskolába járni extrém sport?

Farkas Judit összeállítása

Hétköznap általában nagyon nehéz felkelni és elindulni az iskolába. Mert korán van, mert kint sötét van, mert utazni kell, és még sokáig lehetne folytatni ezt a sort. A világon mindenhol így vannak ezzel a gyerekek, még akkor is, ha amúgy szeretnek iskolába járni. De olykor egészen másfajta nehézségeket is le kell gyűrniük ahhoz, hogy eljussanak az óráikra… 


Kínában a bijiei iskolásoknak nemcsak a dolgozatírástól való félelmüket, hanem a tériszonyukat is le kell győzni, amikor útra kelnek.


Kicsit nehezebb a dolguk az indonéz iskolásoknak, ha a Batu Busuk nevű falujukból el akarnak jutni Pintu Gabangba. Néhány éve a függőhíd leszakadt egy viharban, így nekik a reggeli testnevelés óra előtt mindennap megvan a bemelegítés is.


Mianmarban kényelmesen lehet utazni egy bika hátán az iskolába. Biciklitárolók helyett legelőkön pihennek napközben a „járművek”.


Indiában, Delhiben nemcsak az egyenruha szorít: a lovas kocsin sok jó iskolás fér el kis helyen.


Persze Magyarországon belül is vannak különbségek. Van, aki gyalogol, van, aki busszal utazik, van, akit autóval visznek suliba. És akkor még a legkörnyezetbarátabb módszerről – a repülés varázsszőnyegen – nem is beszéltünk. Az ötlet a Zöld Zala Környezettudatossági Versenyre született meg Kummer Nándoréknál, akik a nagykanizsai Piarista Gimnáziumba járnak.