Interjú Buzay Istvánnal

Az idén 4. évfolyamába lépő lapunk névadóját, Mikkamakka figuráját BuzayIstván grafikus készítette. Az általában ritkán nyilatkozó művésszel egy igazán különleges, úgy is mondhatnánk, exkluzív interjút olvashattok, amelyben mond pár szót a képeiről is.

Pásztor Csörgei Andrea interjúja                                                    

Hogyan lettél illusztrátor?

Mindig is nagyon szerettem rajzolni. Korán kiderült, hogy nemcsak nagy kedvem, de tehetségem is van hozzá, így kerültem először a pécsi „Kisképzőre” (Képzőművészeti Szakközépiskola), majd a budapesti Képzőművészeti Egyetemre, ahol festő szakon diplomáztam. Az első igazi rajzolós munkámat egy újsághirdetésben találtam: egy Benedek Elek-mesegyűjteményhez kerestek illusztrátorokat. Később dolgoztam grafikusként egy irodában, és nagyon sok magazinnál és könyvkiadónál külsős illusztrátorként. Egyre többször kértek fel ifjúsági könyvek borítójának tervezésére, főleg a Ciceró Könyvstúdiónál (pl. a Gerald Durrell-sorozat köteteihez). Így hozott össze a sors aztán a Móra Kiadóval, ahol eddig a legtöbb gyerekkönyvet illusztráltam. Legismertebb ezek közül talán a Lázár Ervin-sorozat, amelynek köszönhetően született meg Mikkamakka figurája is.

Milyen technikával dolgozol, hogy készülnek a rajzaid?

A munka első fázisa a legizgalmasabb számomra: tervezgetni és vázlatokat készíteni szeretek a legjobban. 0,5-ös töltőceruzával megtervezem a figurákat egy A/4-es fénymásolópapíron, majd fekete filctollal vagy zselés tollal kihúzom a véglegesnek szánt rajzot. Ezt beszkennelem a számítógépbe, szépen kiszínezem, és e-mailben elküldöm a megrendelőnek.

Mi lennél, ha nem grafikus lennél?

Az egyik nagyapám mindig azt mondta, hogy legyek kondás, a másik meg azt üzente, hogy legyek lelkész. Amúgy voltam már áruházi maci, v-nyakú pulóverárus és vécépucoló, ingatlanos, statiszta és üdülési jogász, mosóporügynök és utcanévtábla-összeíró, dolgoztam pezsgő-, műanyag és kesztyűgyárban, tavaly pedig egy autóalkatrész-raktárban. Nemrég majdnem műkörmös, coach és cukrász lettem, de a barátaim lebeszéltek róla. Szívesen lennék jó színész, lakberendező, író, költő, frontember, háttértáncos, osztályfőnök, gyógytornász vagy portás.

Min dolgozol éppen?

Pont most fogok elküldeni kilenc belső szervet ábrázoló illusztrációt a Nők Lapja Egészségnek. Egy tengerparti városnak szoktam rajzolni hajókat, tyúkokat és templomokat, fényképek alapján. Emellett folyamatosan készítek labirintusokat a Rejtvénykoktél és Kedvenc, valamint a Macskamánia Magazinnak. És nagyon várom, hogy minél több új, izgalmas gyerekkönyvet illusztrálhassak ebben az évben is.

Melyik a kedvenc mesefigurád?

Természetesen Mikkamakka.

(Fotó: Kiss Gábor Norbert)


Kesergő néni. Ez az egyik első meseillusztrációm. Már nem emlékszem, mi miatt kesereg, de a meséből kiderül. Itt is sokat tervezgettem, ezt is ceruzával rajzoltam elő, de vízfestékkel színeztem ki, mert akkor még nem volt számítógép. Lehet, hogy ezért kesergett a néni. 

A mese címe: A talléros kalap.
Benedek Elek: Nagy mesekönyv 3. Esély 
Mozaik Kiadó, 1998

                          

Nagyon mérges a rendőr bácsi, de a mese szerint a következő oldalon történik vele valami elképesztően titokzatos dolog. 

Illusztráció Lázár Ervin Bab Berci kalandjai című művéhez. 
Móra Kiadó, 2016

Egy náthás ellenőr szeretne felszállni a kígyóvonatra. Ezt a rajzot csak úgy, magamnak készítettem, akkor, amikor éppen nem volt semmi munkám. Még egyetlenegyszer sem jelent meg nyomtatásban, csak itt és most.

 
 
Ez a hetvenhét mesefigura biztos, hogy nem sorozatot néz a tévében. Na de akkor mit? A válasz megtalálható Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című könyvében, Móra Kiadó, 2015, 2017