Indul a Tudásbajnokság!

Hány szál gyertyát szoktunk tenni az adventi koszorúra? Mi a szak-
ajtó? Miként hasznosítja a vaddisznó a vadetetőkből nyert szénát? – Aki szereti a kihívásokat, hasonló kérdéseket kaphat, ha jelentkezik a Tudásbajnokság tanulmányi versenyre, amelyet a szegedi Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia rendez. Lele Józsefet, a játék szervezőjét kérdeztük.

Mióta szervezik a Tudásbajnokságot?
Idén nagykorúvá érett a versenyünk: 18. éve szervezzük. Ebben az ország több száz iskolájában mintegy 2000 pedagógus a segítőnk. Szerencsések vagyunk, mert sok pedagógus a kezdetektől tagja versenyszervező és a gyerekeket felkészítő csapatainknak. 

Kinek a kezdeményezésére jött létre?
Az ötletgazda Aratóné Katona Ildikó. Ő a megálmodója a Bendegúz tanulmányi versenynek, amit 3 éve kereszteltünk el Tudásbajnokságnak. Nem egyszerű névváltoztatásról volt azonban szó. A korábbi, főként levelezős tanulmányi játékból igazi, nagyszabású országos tanulmányi verseny lett. 


Mi a fő céljuk a Tudásbajnoksággal?
A legfontosabb, hogy örömüket leljék benne a gyerekek, és pontosan azt kapják, amiért a versenyre jelentkeztek: ki a rangos vetélkedőt, ki a játékos tanulást, ki a komoly szellemi próbát. Azt szeretnénk, hogy izgalmas, jó feladatok, játékos feladványok segítségével fejlődhessenek a gyerekek, miközben egy nemes versengésben összemérik a tudásukat. Fontos az is, hogy mindenkit jutalmazzunk: az apróbb ajándékoktól a tudás bajnokainak járó érmen és díszes serlegen keresztül sokféle elismerésben részesülnek a versenyzők.

Mit jelent az, hogy a Tudásbajnokság 2 az 1-ben?
Az induló diákok tulajdonképpen 1 nevezés-sel 2 versenyen vesznek részt: egy 6 fordulós levelezőversenyen, valamint egy bennülős versenyen, ami megyei fordulóból és egy nagyszabású országos döntőből áll. A két versenyt külön díjazzuk, a levelező fordulók pedig remek felkészülést nyújtanak a bennülős, éles versenyekre.

Ki regisztrálhat a játékra?
Minden általános iskolás diák, első osztálytól a nyolcadik osztályig. 

Hogyan lehet jelentkezni, és mennyibe kerül?
Legegyszerűbben a tudasbajnoksag.hu oldalon, interneten. Érdeklődni a szaktanároknál, tanítóknál, iskolai könyvtáros pedagógusoknál is lehet. A verseny nevezési díjának összege attól függ, hogy a 3 ajánlott versenycsomag közül melyiket választják. Már 1200 Ft féléves nevezési díjért részt lehet venni a versenyen.

Hány tantárgyban lehet versenyezni?
Külön hirdetünk alsó és felső tagozatosok számára versenyt. Alsósoknak matematika, környezetismeret, magyar nyelv, irodalom-szövegértés, valamint angol kezdő és haladó, míg felsősöknek matematika, magyar nyelv, irodalom, történelem, természetismeret, biológia, valamint angol kezdő és haladó tárgyakból. 

Egyszerre több tantárgyat is be lehet jelölni?
Igen, sőt arra is van lehetőség, hogy több tantárgyat más-más versenycsomaggal válasszanak a diákok. 

A játék postai úton történik. Van esetleg online játékra lehetőség?
3 versenycsomagunk közül 2 esetében postai úton küldjük a kérdéseket, ám ebben az esetben is van lehetőség a megoldások interneten történő beküldésére. Egy csomagunk, az ún. start csomag kizárólag interneten elérhető. 

Hogyan zajlik a megyei és az országos döntő?
A megyei döntőket megyénként rendezzük, a Tudásbajnokság megyei bázisiskoláiban. 
Ezek az iskolák jórészt megyeszékhelyeken vannak, vagy azok közelében. Az országos döntő és azt követő gála színhelye hagyományosan a napfény városa, Szeged. 

Mi a könyvkupon, és hogyan lehet felhasználni?
Minden diák, aki benevez a versenyre, ajándékként 1 000 Ft értékű könyvkupont kap, amit a gyerekek egyik kedvenc kiadójának, a Könyvmolyképző Kiadónak a webáruházában válthatnak be (www.konyvmolykepzo.hu). Olyan népszerű könyvek közül válogathatnak itt, mint Süsü, a sárkány, a Pom Pom mesék, vagy az Egy ropi naplója.

Meddig lehet jelentkezni a versenyre?
Örömmel mondhatom, az eredeti nevezési határidőt meghosszabbítottuk,
így október 10-ig szeretettel várjuk a jelentkezőket.