Igazán jóízű zenei csemege: BonBon Matiné

Nyulász Péter összeállítása

A BonBon Matiné idén válik nagykorúvá, hiszen éppen 18 évvel ezelőtt indult útjára. Ha szükség volna rá, könnyedén le is érettségizne, mivel kiválóan végzi a feladatát: a zene megismertetését, megszerettetését az óvodás és alsó tagozatos gyerekekkel. A BonBon Matiné műsoraival számtalan helyen lehet találkozni – a Bartók Rádiótól kezdve a legrangosabb budapesti előadótermeken át a vidéki művelődési központokig. Évről évre több mint harmincezer óvodás és alsó tagozatos kisdiák látogatja előadásaikat országszerte.
Lukácsházi Győző művészeti vezető, szerkesztő-műsorvezető elmesélte, hogy már az alapításkor is az volt a céljuk, hogy egészen kisgyerekkortól kezdve megszerettessék a zene világát, fűszerezve humorral, mesével, jókedvvel, hogy felnőtt korukban hangverseny-látogató és kultúraszerető emberekké válhassanak. A cél pedig továbbra is változatlan: minőségi, nívós műsorok bemutatása gyerekeknek.
Ennek érdekében folyamatosan keresik az új és tehetséges produkciókat, így lépett fel náluk pályája elején például Palya Bea vagy a Ghymes együttes is.
Tarr Ferenc, a BonBon Matiné igazgatója ehhez hozzáteszi, hogy a klasszikus zene és a népzene mellett könnyűzenei, színházi és táncelőadások is szerepelnek a repertoárjukon.

TF: Igyekszünk a zenéhez kapcsolni a kultúra egyéb területeit, így a színházat, az irodalmat és a pedagógiát is. Szeretünk kísérletezni is: például először és egyedülálló módon kísérünk élőben illusztrációval több előadást is. Ilyenkor nem mozdulatlan képeket vetítünk egy vászonra, hanem ezek az illusztrációk élőben, a közönség szeme láttára készülnek el, neves mesekönyv-illusztrátorok segítségévek. Büszkék vagyunk arra is, hogy a BonBon Matiné hozta létre Magyarország első árnyékszínházát! 

A BonBon Matiné bérletes ismeretterjesztő előadássorozatokat szervez iskolásoknak, óvodásoknak országszerte. Szerepet kap ilyenkor a tanulás is? 

TF: Mi rendhagyó módon egy-egy előadás feldolgozásához feladatlapokat is készítünk, régi, jól bevált hagyományunk pedig, hogy minden előadáson egy-egy szelet csokoládéval jutalmazzuk a közönségünk tagjait, amiért megtisztelnek minket a figyelmükkel.

 

Melyiket tartja a legkülönlegesebb előadásuknak a sok közül? 

TF: Nagyon büszkék vagyunk a Jancsi és Juliska című produkciónkra, amit Meskó Ilona kortárs zeneszerzőnő a mi felkérésünkre írt, kifejezetten hangszerismertetés és -bemutatás, valamint a klasszikus zene megszerettetése céljából. Ez önmagában is elég egyedülálló dolog, és olyan sikeres lett, hogy CD-n is megjelentettük. Másik nagy kedvenc a Lúdanyó meséi című árnyjátékunk, amely Maurice Ravel azonos című balettművét dolgozza fel mesés formában. Persze sok újdonsággal készülünk a következő évadra, így például Ilona új darabot ír, és lesz új árnyjáték is, meg számos kiváló produkció, amelyekre várunk mindenkit sok szeretettel!
www.bonbonmatine.hu 

Fotók: Tarr Ferenc © Bonbon Matiné Kft.