Author

Hurrá, Szentendre!

A F.Ü.G.E IDŐUTAZÁSI IRODA SZENTENDRE ALAPÍTÓJA, IGAZGATÓJA ÉS IDEGENVEZETŐJE

Szia, Füge vagyok. Eredetileg Fülöp Gerzsonnak hívnak. Nem vicc! Mindenki fellélegzett, amikor lerövidítettem. Most leszek tizenegy.

Itt lakom Szentendrén, a Bükkösparton. Ha megkérdezed az osztálytársaimat, mivel szeretnének foglalkozni felnőttkorukban, azt mondják, hogy talán bankárok, igazgatók vagy vadászok lesznek. Egy csomó évet várnak, hogy végre engedjék őket valahol dolgozni. Szerencsére én pontosan tudom, mi szeretnék lenni, úgyhogy nem vártam ennyit, hanem nyitottam egy idegenvezető irodát. Azaz egy IdőUTAZÁSI Irodát, mint később kiderült. De mesélem sorjában.

Az irodát a padlásunkon talált régi utazóládában rendeztem be. Kényelmes, egyszerű, semmi extra. Tulajdonképpen csak egy párna, hogy ülve még éppen beleférjek. Plusz szükségem volt még pár eszközre:


ESERNYŐ
Az idegenvezető akkor is használja, ha nem esik, mert ezt követik a turisták. Ha összecsukná, valószínűleg elvesznének.SÍP
Végszükség esetére, ha mégis össze kellene csukni az
ernyőt.TÉRKÉP
Jól jön, de egy profi idegenvezetőnek (azaz nekem) fölösleges. A fejemben van minden utca és évszám.LÁTCSŐ
Fel lehet vele fedezni a legeldugottabb helyeket is.

 


VÁROS
Szentendrénél jobbat el sem lehet képzelni: tele van izgalmas és szebbnél szebb helyekkel.
 


MINIMUM EGY FŐ TURISTA
Talán ez a legfontosabb. Esetünkben ő a pesti unokahúgom, Rozi. Hétéves, és csak a környékünkön lévő játszóteret ismeri. Na jó, a fagyizóhoz és a kedvenc játékboltjába is eltalálna. Szerencsére nálunk tölti a nyári szünetet, így nincs akadálya a további fejlődésének.


A F.Ü.G.E .IDŐUTAZÁSI IRODA SZENTENDRE EZIDÁIG EGYETLEN ÜGYFELE

Rozi vagyok, első osztályos. Szeretek Szentendrén nyaralni, mert otthon csak unatkozom. Füge igazán vicces, és mindenfélét kitalál. Bevett az IdőUTAZÁSI Irodájába is. Mivel egyenlőre én vagyok az egyetlen ügyfele, így oda megyünk, ahova akarom. Az időutazó távcsövével pedig bárhova, tényleg bárhova el tudunk utazni, akár a rómaiakhoz is.

FÉNYKÉPEZŐGÉP
Szerintem ez a legfontosabb, mert az osztálytársak csak akkor hiszik el, hogy tényleg ott jártunk, ha fotókat is mutatunk róla.

KISTÁSKA
Jól jön, ha haza akarunk hozni valami különleges középkori csemegét. És ebben tudunk magunkkal vinni cseretárgyakat is, például matricát. Matricáért sok mindent kaphatunk, mert a régi korokban ilyen még egyáltalán nem volt, tehát igazi kincsnek számít.

 

Az esernyő beszerzésével egyáltalán nem volt gond, igaz, anyukám azóta rendszeresen megázik, ha elfelejtem időben visszacsempészni a helyére.

Sípot is találtam otthon, és legalább apukám örülhet, hogy érdemes volt ennyi éven át őrizgetnie az úttörősípját.

A legnagyobb feladatot a távcső beszerzése jelentette. Végül a P’Art Mozi előtti bolhapiacon találtam egyet. Nagy, fekete katonai látcső, a távolságállító tárcsáján rengeteg számmal és furcsa felirattal.

Ez a távcső aztán a későbbiekben nagyon megkavarta a dolgokat. Kiderült, hogy a tárcsája nem a távolságot állítja, hanem az időt.

És nem ám egy-két órát, hanem rendesen vissza lehet vele utazni régebbi korokba.

Elképzelheted, hogy meglepődtünk, amikor először átnéztünk vele a szomszéd kertbe, és a virágágyások helyén erdőt, az úszómedence helyén pedig egy török katonai sátrat láttunk, tele janicsárokkal. Visszamentünk az időben ötszáz évet!

Vagy amikor a HÉV állomásán a távcsőben azt láttuk, hogy gőzmozdony húzza a kocsit. Teljesen valóságos volt! Még az egyenruhás kalauz is, aki kérte a nyolc krajcárt a jegyért.

IDŐUTAZÓ TÁVCSŐ

        


Forrás: May Szilvia: Hurrá, Szentendre!
Illusztráció: Pikler Éva
Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft., 2016