Hmmmm! Egzotikus gyümölcsök

Tudtad, hogy a banán, a narancs, a mangó, a kivi még akár harminc évvel ezelőtt is igen különleges árunak számított a boltokban? Mivel banánt és narancsot csak télen lehetett kapni, az ünnepek előtt hosszú sorok álltak a déli gyümölcsös polcok előtt. Ma már mindig kaphatók, de nézd, milyen érdekes gyümölcsök vannak még a világon! 

Licsi: Dél-Kínában őshonos. Örökzöld fa gyümölcse; ezek kis, fehér húsú gyümölcsök, amiket vörös héj borít. A szőlőhöz hasonló állagú gyümölcs gazdag C-vitaminban. 


Licsi

Rambután (Rambutan, hamis licsi): A Maláj-szigetvilágból, Délkelet-Ázsiából származik. Örökzöld fán terem, és hasonlít a licsire: vörös héja van, amit tüskék borítanak. Délkelet-Ázsiában a rambután az egyik leghíresebb és legnépszerűbb kerti gyümölcsfa. A gyümölcse édes és zamatos, szinte bárhol meg lehet találni, dzsemként vagy befőttként árulják.


Rambután

Jákafa: Eredeti élőhelye India délnyugati része, Banglades, a Fülöp-szigetek és Sri Lanka. A jákafa vagy más néven jackfruit közkedvelt gyümölcs Ázsiában és Ausztráliában, ezt tartják a világ egyik legnagyobb, fán termő gyümölcsének. A magok körül levő húsos rész íze hasonlít az ananászéhoz. Megtalálható befőttként és édes chipsként. A fa anyagát különböző hangszerek készítésére használják, míg a gyümölcs sok ázsiai étel hozzávalója.


Jákafa

Maracuja: A golgotavirág gyümölcse Dél-Amerikában őshonos, de termesztik többek között Indiában, Új-Zélandon, Brazíliában. Puha, zamatos a belseje, ami tele van magokkal, általában italokban használják ízfokozóként. Kétfajta maracuja van: az arany passiógyümölcs, ami hasonlít a grépfrútra, és a sötétlila színű változata, ez nagyjából akkora, mint egy citrom. Utóbbit kissé mérgezőnek tartják.


Maracuja

Mangosztán: Ennek a délkelet-ázsiai gyümölcsnek bíborvörös színe és krémes állaga van, az íze a citrusfélékéhez hasonlít egy kis barackos beütéssel. Csak a trópusokon képes teremni. Nagyon egészséges. Még egy legenda is szól arról, hogy Viktória brit királynő jutalmat ígért annak, aki hoz neki ebből a gyümölcsből.
 


Mangosztán

Durián: Őshonos Malajziában, Indonéziában és Bruneiben. A „gyümölcsök királyaként” is emlegetik, mert különleges illata, egyedi íze és kemény héja van. Illata miatt, amely a bűzös borz vagy a szennyvíz szagához hasonlít, Délkelet-Ázsiában be van tiltva a hotelekben és a tömegközlekedési eszközökön. De azért megéri kipróbálni, mert fenséges íze van. A termése elérheti a 3 kilogrammos súlyt, és akár 30 centiméter nagyra is megnőhet. Fő termelője Thaiföld és a Fülöp-szigetek.


Durián

Kiwano (tüskés uborka): A Kalahári-sivatagban és Afrikában őshonos. A kiwanót leginkább tüskés dinnyeként lehetne leírni. Sötétzöld belseje a banánra, a zöld citromra, a maracujára és az uborkára emlékeztet. Főként ételek díszítésére, de fagylaltokban is használják.


Kiwano

 

Guava: A guava gyümölcsfák szeretik más fák társaságát. Magas A- és C-vitamin-, valamint diétás rost- és Omega 3-tartalmának köszönhetően szupergyümölcsnek is nevezik. A guava illata rendkívül erős és orrfacsaró, sok apró magot tartalmaz, ennek ellenére fogyasztható. Közép-Amerikában, Mexikóban őshonos. A Fülöp-szigetek egyik legkedveltebb gyümölcse.


Guava

Kumkvat: Kínában őshonos. Gyümölcse hasonlít a narancsra, nyersen eszik. Gyakran használják lekvárba és dzsembe, de szeszes italokban is megtalálható, például egyes likőrökben. A tajvaniak a teájukat ízesítik vele, míg mások megfőzik, és a torokfájás gyógyítására használják.


Kumkvat

Langszat: Nyugat-Malajziában őshonos, mégis leginkább a Fülöp-szigeteken, Vietnámban, Thaiföldön és Indiában a legelterjedtebb. Tojás formájú, khakiszínű gyümölcs. Ennek a fehér, kemény, áttetsző és lédús gyümölcsnek az íze lehet erősen édes, de akár elviselhetetlenül savanyú is. A magok íze visszataszító és borzasztóan keserű.


Langszat
 

Forrás: , az oldal szíves hozzájárulásával.