(Hamuban sült) túrós pogácsa

Ha vándorútra (de akár csak kirándulni, vagy az iskolába) indulsz, mindig jól jön, ha van nálad egy kis pogácsa!
Adunk hát egy olyan receptet, amely olyan egyszerű, hogy akár magad is elkészítheted. Azért egy felnőtt mindig legyen a közelben, ha a konyhában ügyködsz!

A hozzávalók:
•     25 dkg liszt
•     25 dkg túró
•     25 dkg vaj
•     2 kávéskanál só
•    1 tojás a kenéshez
•     Ízlés szerint reszelt sajt vagy 
    szezámmag a tetejére

 

 

•     A túrót törd össze egy nagyobb tálban.
•     A vajat darabold bele.
•     Add hozzá a lisztet és a sót is.
•    Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, hogy teljesen egynemű és sima tészta legyen belőle.
•     Mivel a vaj a kezed melegétől könnyen megolvadhat, az elején használhatod a háztartási robotgép dagasztóspirálját is.
•     Tedd a hűtőbe körülbelül fél órára, míg a vaj újra megszilárdul.
•     Utána nyújtsd ki előre belisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra.
•     Szaggasd ki pogácsaszaggatóval és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a pogikat.
•     A tetejüket kend meg tojással és szórd meg reszelt sajttal vagy magokkal.
•     A sütőt egy felnőtt segítségével melegítsd elő 200 fokra, ha felmelegedett, tegyétek be a tepsit (nagyon vigyázz, meg ne égesd az ujjad!)
•     Kb. 10-15 perc alatt megsülnek, akkor jó, ha szép aranybarna lesz a tetejük. Folyamatosan figyeld, mert könnyen megégnek.
•     Ha kész, óvatosan vegyétek ki a tepsit a sütőből (nagyon forró, mindenképp kérj segítséget egy felnőttől!).
•     Ha kihűlt, csomagold el a tarisznyádba, illetve az iskolatáskádba őket, és jóízűen edd meg tízóraira!
    
    Jó étvágyat kívánunk!