Hajrá, csótány!

Összeállította: Dániel András

Olimpia idején a fél világ – érthetetlen módon – több hétenát olyan hétköznapi és kicsit uncsi sportágakra figyel, mint a cselgáncs, a gerelyhajítás vagy épp a szinkronúszás. Pedig a világ tele van bámulatosan eszement és képtelenül izgalmas sportágakkal!Ha valaki egyszer szeretné megrendezni az Őrültek Olimpiáját, nem lenne könnyű kiválasztania a legkülönösebbeket! Látva az alábbi válogatást, úgy tűnik, egy kérdésben világszerte teljes az egyetértés: versenyt bármiből, de tényleg: bármiből lehet rendezni!

1.  Hegyi sajtüldözés

Az angliai Gloucestershire-ben minden tavasszal megrendezett Cooper-hegyi sajtgörgetés legalább 200 éves múltra tekint vissza. A verseny lényege nagyon egyszerű. Egy közel négy kilogramm súlyú kerek sajtot gurítanak le a város melletti Cooper-hegy tetejéről. A versenyzők egymás hegyén-hátán bukdácsolva rohannak utána a füves hegyoldalon. Természetesen az a győztes, 
aki utoléri, és elkapja a sajtot. A mentők közben készenlétben állnak, mert mindig szép számmal akadnak sérültjei a sajtüldözésnek... (lásd a képet a cikk elején)
 

2.  Csótányfutam

Jó lehet csótánynak lenni Ausztráliában! Ott nem, hogy irtanák a szépnek aligha mondható ízeltlábúakat, de 1982 óta minden évben január 26-án, Ausztrália Napján országszerte ünnepi csótányfutamokat tartanak. A központi eseményt, az Arany Kupát a brisbane-i Story Bridge Hotelben rendezik. A versenyen egy kör alakú pálya közepén engedik el a fürgelábú versenyzőket. Az a csótány győz, amelyik először éri el a pálya szélét.

3.  Extrém vasalás

Ezt az egészen különleges sportot állítólag 1997-ben találta ki egy Phil Shaw nevű angol úr – hol máshol? – sziklamászás közben. Arról nem szólnak a hírek, hogy volt-e nála éppen vasaló. Valószínűleg igen, hiszen a sport lényege, hogy művelői a legelképesztőbb körülmények között próbálnak vasalni. Égbenyúló sziklákon, száguldó autók tetején, ejtőernyős ugrás közben, vízisízve, sőt – bármilyen nehéz elképzelni – víz alatt is!

4.  Birkaszámolás

Ez az ausztrál sport összeköti a matektudást a jó megfigyelőképességgel. Egy hadseregnyi birka rohan el őrült vágtában a versenyzők előtt, akik megpróbálják megbecsülni, hányan lehetnek. Az a győztes, aki a legpontosabb becslést adja. Arról nem szólnak a beszámolók, hogy vannak-e versenyzők, akik birkaszámolás közben egész egyszerűen elalszanak...
 

5.  Feleségcipelés

Ez a Finnországban 1992 óta évente megrendezett verseny az akadályfutás feleséggel nehezített változata. A szabályok szerint a versenyzőknek egy 253 méteres pályán kell végigszaladniuk, nyakukban egy legalább 49 kilogramm súlyú feleséggel. A pályán két száraz és egy vizes akadály nehezíti az indulók dolgát. Ám megéri a küzdelem, mert a győztes versenyző a hölgy súlyának megfelelő mennyiségű sörjutalomban részesül!