Gyógyító kutyusok

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület igazi kutyahősökkel dolgozik. Sándor Enikő interjújából megtudhatod, hogyan válik egy kutya valódi segítővé.

Kiknek és miben segít egy terápiás kutya?

A terápiás kutyák a gazdájuk (felvezetőjük) irányítása mellett, egy szakember által tartott foglalkozáson tudnak segíteni, például azoknak az embereknek, akiknek valamilyen fogyatékosságuk van. Egy ilyen terápián a felvezető és a kutya együtt dolgozik egy adott csoporttal, melyet mindig egy szakember, például gyógypedagógus határoz meg.

Betegségből gyógyuló, tartós kórházi kezelést igénylők vagy idős emberek fizikai aktivitását, szellemi frissülését segíthetik ezek a kutyák, illetve már maga a jó hangulatú közös program is nagy élmény lehet a gyógyulni vagy fejlődni vágyók számára.
Az állatsimogatás, a nevetés a kutyás trükkökön, vagy csak egy beszélgetés a gazdával önmagában része a terápiás foglalkozásnak.

De állatok segítségével történő oktatás is létezik! Például matematika órán terápiás kutyával való játék segítségével is megtanítható a tört fogalma, melyre bizonyítottan jobban emlékeznek később a gyerekek.

Milyen szerepet tölthet be egy fogyatékossággal élő gyerek életében egy terápiás kutya?

A legelterjedtebben az értelmileg akadályozott vagy autizmussal élő gyermek körében alkalmaznak terápiás kutyákat. Az ő számukra a terápiás kutya motivációt jelent a világ megismerésére, a világból szerzett információk befogadására. Serkenti az aktivitásukat, például ügyesen utánozzák a kutyát és szívesen tornáznak vele. Ezekre a foglalkozásokra azokat a kutya-gazda párosokat választjuk ki, akik képesek kellő elfogadással, békés természettel részt venni ebben a folyamatban, ami általában lassabb ütemű, és sokszor kell ismételni a gyakorlatokat.

Milyen típusú segítőkutyák léteznek, és hogyan fejleszthetők azzá?

Több típusa van a segítőkutyáknak.
A legismertebb a vakvezető kutya, de hazánkban már 2000-es évek eleje óta dolgoznak mozgássérülteket segítő kutyák, a hallássérültek számára is van már pár vizsgázott segítőkutya. A személyi segítő kutyák is rendelkezésre állnak például az úgynevezett autizmusspektrum-zavarral élők számára, és van már epilepsziarohamot előjelző vizsgával rendelkező kutya is. A hosszú képzési időszakban nagyfokú együttműködőkészséget és engedelmességgel kapcsolatos feladatokat kell elsajátítaniuk a kutyáknak, és komoly vizsgáik vannak...Milyen fajta kutyák válhatnak segítővé?

Nincs igazán fajtakötöttség, mivel a kutyák személyisége a döntő.  A NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél fajtatiszta és keverék kutyák, mentett és tenyészetből kiválasztott kutyák egyaránt dolgoznak.  

Fotók: Tamási Gábor és Járdány Bence
 

A NEO Egyesület fő célja a fogyatékossággal élők érdekképviselete, és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Munkatársaink nagy része sérült, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember (pl. kutyakiképző, gyógypedagógus, szociológus). 

Mozgás- és hallássérülteket segítő (hangjelző) kutyák, egyéb speciális személyi-segítő kutyák (pl. autistasegítő kutyák), valamint terápiássegítő kutyák kiképzését és alkalmazását végzi a NEO. Mindemellett az érzékenyítő programunk célja nemcsak a fogyatékos személyek segítése, hanem az ép, iskolás gyermekek szociális készségének fejlesztése (pl. segítőkészség, empátia, együttműködőkészség), továbbá személyiség- és közösségfejlesztés.