„Google a barátunk"

Aki keres az talál

Aki keres, az talál - tartja a szólás. Azaz, a kitartás előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Azt gondolhatod, hogy interneten való keresés is hasonlóan működik. Az alábbi összeállításunkkal szeretnénk segíteni neked abban, hogy amikor az interneten keresel, vagy internetes oldalakon böngészel, biztosan megtaláld, amit keresel.

Az internet világa hatalmas, olyan, akár egy őserdő, melyben igazi kincsekre lelhetsz. Azonban itt-ott valódi veszélyek is lehetnek, akárcsak az igazi dzsungelben! Megijedni azonban nem kell! Ha megfogadsz pár jó tanácsot, és felszerelkezel a kutató-felszereléssel, a megfelelő tudással, könnyebben felfedezheted ezt a hatalmas dzsungelt.

Az internetes kereső, mint például amilyen a Google is, nem kérdésekre válaszol, hanem olyan oldalakat igyekszik találni, ahol a beírt szavak mindegyike szerepel. Ezért lényeges, hogy az egész mondatok helyett megfelelő keresőszavakat használj. Emellett még érdemes az alábbi pár trükköt megtanulni, hogy biztosabban és gyorsabban találd meg a számodra szükséges információt. 

„pontos kifejezés" 
Használj idézőjelet, ha szó szerint keresel. 
Pl. verseknél, dalszövegeknél hasznos lehet.

~ hasonló
A tilde jelet akkor használd, ha a keresett szó szinonímái is szóba jöhetnek. Pl. ha a nagymacskákról keresel: ~jaguár~párduc

- kizárva
Ha a keresésből bizonyos szavakat ki szeretnél zárni, tegyél mínusz jelet. Pl. a jaguár mint állat sebességét szeretnéd megtudni: 
jaguár sebesség - autó

OR ez vagy az
Ha több dolog közül szeretnéd, hogy valamelyik találatot adjon, használd az OR kifejezést. PL. a hétvégi torta ízesítése: „eper OR barack torta”

* helyettesít
Ha nem ismered vagy nem akarod beírni az adott szót, tegyél helyére egy csillagot. Pl. ha legeket keresel az állatvilágban: a leg* állat a világon

A Kiddle, a KidRex és a Kid’s Search kifejezetten gyerekeknek szóló keresők. Ha például angolul keresel, az idegen nyelvet is gyakorolhatod.

 

Mit szeretsz jobban: tanulni, játszani vagy a barátokkal tölteni az időt?
Bizonyára rájöttél már, hogy az internet erre a háromra egyformán használható. Néhány érdekes és biztonságos oldalt ajánlunk neked.

Bigyoo   http://www.bigyoo.hu
Itt egy gyűjteményt találsz az érdekes és biztonságos honlapokból, melyeket kedvedre böngészheted. A klasszikus weboldalak biztonságosak, a közösségi oldalakat csak a szüleiddel együtt használd!


Helló Háló
http://www.egyszervolt.hu/hellohalo/
Tanácsok, játékok, képregények, hogy még ügyesebben eligazodj az internet világában.


Biztonság/Óvatosság/Beszélj róla!
A Barátságos Internet Fórum http://www.baratsagosinternet.hu oldalon FürkÉSZ darázs kalauzol el az internetes világban, a játékok során a tudásodat is próbára teheted.


 
Játék!
A letölthető sablon segítségével egy tátikát készíthetsz el!


 

A Könyvtárostanárok Egyesületének felkérésére összeállította 
Németh Szilvia, a szegedi Rókusi Általános Iskola könyvtárostanára.