Gondolkodni gyerekjáték

Az élet nagy kérdéseiről gyereknyelven

„Nem volt nálam csúnyább gyerek Rácpácegresen. Azazhogy mit beszélek, hetedhét országon nem akadt nálam csúnyább gyerek. A lábam gacsos volt, a hasam hordóhas, a fejem úritök, az orrom ocsmonda, egyik szemem balra nézett, másik szemem jobbra nézett, hívtak emiatt kancsalnak, bandzsinak, árokba nézőnek; tyúkmellem volt, suta voltam, fülem, mint az elefánté, harcsaszám volt, puklis karom, a termetem girbegurba.

Hát ilyen csúnya voltam.

Vagy tán még annál is csúnyább.

Úgy szégyenkeztem emiatt, ahogy még senki Rácpácegresen. És forrt bennem a düh, emésztett a méreg, rágtam magam, elöntött az epe. Miért vagyok én ilyen csúnya? Kiért? Miért? Mi végre? Ki végre?

(Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér, részlet)

Biztosan te is gondolkodtál már azon, hogy miért éppen olyan vagy, amilyen, miért azok a szüleid, akik, mitől függ, hogy valami jó vagy rossz. Nem biztos, hogy megleled az örök igazságot, de közelebb visz hozzá, ha minél többet kérdezel! Persze nem árt, ha van, aki válaszol…

A  Filóka sorozat köteteiben érdekes, izgalmas és vicces példák
találhatók arra,

 • miként tegyünk fel kérdéseket – akár jelentős dolgokról is,
   
 • mire érdemes figyelni, amikor egy kérdést szeretnénk megfogalmazni,
   
 • hányféleképp kérdezhetünk, hogy a kérdést alaposan körüljárhassuk,
   
 • miképpen válaszolhat egy felnőtt akár egy rázósabb kérdésre is,
   
 • hogyan gyűjtsük az elhangzott állításokat, válaszokat.

A sorozat kötetei segítenek önmagad megismerésében, hogy megtudd, ki vagy, meg hogy mi az élet, és olyan kérdésekről is gondolkodhatsz, hogy mi a jó és mi a rossz.

A sorozat kötetei: