EPIC – Az első küldetés

Nagy tesódnak ajánljuk

Szerinted ki a menő? Az izmos, fiatal aikidomester, vagy a srác, aki csak rápillant egy lapra és mindent megjegyez, amit azon lát? A csaj, aki mindenkinél eléri, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy ő szeretné, vagy a szuper programozó, esetleg a modellkülsejű nyelvzseni?

Nehéz dönteni, de ha megismered őket Szabó Tibor Benjámin EPIC – Az első küldetés című könyvéből, talán könnyebben fog menni. 
Ők a B-team tagjai, akik a Budapesten, napjainkban játszódó történet elején ismerkednek meg, ugyanis mindannyian most kezdik a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetét, vagy másnéven RUDI-t.
A délutáni iskolában full high-tech szuper óráik vannak, pl. kozmológia, stresszóra; érdekesebbnél érdekesebb feladatokat kapnak, de szigorú szabályokat kell betartaniuk, belépéskor átkutatják a táskájukat, a digitális kütyüiket le kell adniuk (amiket titokban valaki fel akar törni, mialatt ők tanulnak), a tanáraik öltönyös katonákként viselkednek, az iskola vezetőjéről pedig kiderül, hogy csak egy kreált animáció. 
Miután egyik iskolatársuk eltűnik, és fény derül egy-két hazugságra, főhőseink kénytelenek lesznek nyomozni. Kíváncsiak, hogy mi folyik a háttérben, mit akarnak tőlük, mit jelent, hogy a világ leendő vezetőit képzik az iskolában. Kalandok és problémák sora vár rájuk, amiket közösen tudnak csak megoldani. Ezalatt persze sok mindent tanulnak, használják a tudásukat, képességeiket. Néha A da Vinci-kód  (szimbólumfejtés), néha a Harry Potter (a különleges iskolai helyszín, a varázslatos képességek) idéződik fel kalandjaikat olvasva, de ha szereted az X-Men képregény-sorozatot, akkor sem fogsz csalódni a karakterekben. Ezekkel a szereplőkkel azonban könnyebb azonosulni, bár az író talán választhatott volna nekik érdekesebb neveket. 
De a különlegeseknek is lehetnek gondjaik: a fényképezőgép-memóriájú fiú autista, a pókember-ügyességű srácot egyedül neveli az apja szerény körülmények között, a programozózseni kicsit kövérkés és nehezen ismerkedik lányokkal, a samponreklámból szalajtott fiúnak gondja akad az alkohollal, mert magányos. 
A küldetés nem biztos, hogy happy enddel ér véget, de ők együtt, egymást erősítve talán mégis elérik a céljukat. 
Menő tehát mindenki lehet. Te is. Főleg akkor, ha elolvasod ezt a történetet!
(A könyvet elsősorban hetedikes vagy idősebb nagy tesóknak ajánljuk. Manó Könyvek, 2014, 340 oldal, kartonált)