Enyém a vár, tiéd a lekvár!

A Fejér megyei Dinnyés községben, nem messze a Velencei-tótól, létesült egy remek szabadtéri múzeum, a Várpark. A park területén 35 régi magyar vár kicsinyített mása látható.
A Várparkról megálmodója és kivitelezője, Alekszi Zoltán mesélt nekünk.

2012 februárjában kezdtem el komolyabban foglalkozni a megvalósítás gondolatával, melyet hosszú előkészítő munka előzött meg, amely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, mégpedig egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek, a valósághű megjelenés érdekében, korhű anyagokból készültek: fából és kőből. 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi, amely a történelmi Magyar Királyság formáját ölti magára. A sétány mentén emlékoszlopokat helyeztünk el, amelyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvaromon építettem fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére.

Mi vitte rá arra, hogy létrehozza a várparkot?

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye.

Hogyan aránylanak a valósághoz a méretek?

A várak önmagukhoz képest méretarányosak (1:15-60).

Gyerekkorában szerette a lovagregényeket?

Igen.

Van-e kedvenc történelmi regénye, amit ajánlana gyerekeknek?

Igen, Dumas-tól A három testőr.

Szerveznek-e csoportos idegenvezetést a Várparkban?

Igen, tartunk tárlatvezetést, rendhagyó történelemórákat és jelmezes történelmi foglalkozásokat is kicsiknek (3-10 éves korig). Bejelentkezés szükséges.

Van-e ilyen típusú várpark még az országban?

A világon egyedülálló a Dinnyési Várpark.

Hogyan kezdődik egy vármakett építése?

Kutatómunkával kezdődik, majd a tényleges építéssel folytatódik.

Tényleg csak követ és fát használt az építésükhöz?

A várakat anyaghűen építettem: a téglavárakat téglából, a kővárakat kőből, és az egyetlen palánkvárat is a megfelelő anyagokból készítettem.

Fotók: Alexi Zoltán