"Élvezettel olvasni"

Farkas Judit beszámolója

Szeptember 8. az Írástudatlanság elleni küzdelem és az Olvasás világnapja. 
A Mikkamakka magazin kiadója, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) már második alkalommal szervezett programot a világnap kapcsán, hogy felhívja a figyelmet ezekre a fontos témákra.
Délelőtt közel 90 gyereket vártunk kakaóval és kaláccsal  az OFI József körúti mintaboltjába, Budapestre.

A finomságok megkóstolása után Molnár Györggyel és Kárász Eszterrel (az Eszter-lánc zenekar tagjaival) verseket zenésítettek meg vendégeink. Dávid Ádám író, szerkesztő rendhagyó irodalomórát tartott nekik, amelynek központi figurája Lázár Ervin volt. Szerkesztőségünk tagjaival pedig a lapból ismert kísérleteket próbálhatták ki, könyvjelzőket készíthettek és böngészhettek a könyvújdonságok között. Az osztályoktól közös énekléssel, sok-sok Mikkamakka magazinnal és egy emléklappal búcsúztunk. 


Molnár György (Eszter-lánc)


Dávid Ádám


Délutánra neves írókat, költőket, tankönyvszerzőket és szakembereket hívtunk meg, hogy arról beszélgessünk velük, hogy mit tud és szeret élvezettel olvasni a mai diák, milyen könyveket érdemes ajánlani nekik, milyen a jó tankönyv és miért lesz jobb mindenkinek, ha sokat olvasunk. A résztvevők felidézték, hogyan váltak olvasókká, ötleteket hallhattunk arra, hogyan lehet megújítani az irodalom oktatását, és hogy milyen fontos szerepe lehet a színháznak, vagy akár a tévésorozatoknak is.

Tudtad?
• 1965 óta ünnepeljük az Írástudatlanság elleni küzdelem és az Olvasás világnapját.
• Analfabéta az, aki képtelen egy egyszerű üzenet megírására vagy elolvasására.
• A világon több ezer nyelven beszélnek az emberek, de ezek közül mindössze két-háromszáz nyelven lehet írni is.
• Jelenleg száz-kétszázezer olyan magyar ember van, akik egyáltalán nem tudnak írni-olvasni.
• Becslések szerint a magyar felnőttek legalább egynegyede nem olvas újságot, sem könyveket, vagy nem érti, amit olvas, nem tudja használni a mindennapokban az írás-, olvasásképességét.

Fotók: Ludas Viktor