Elveszett és megtalált romvárosok

Összeállította: Nyulász Péter

Trója

Az egyik legismertebb elveszett várost Homérosz hősi költeménye, az Iliász tette híressé. Sokáig úgy tűnt, a trójai háború, a híres falovas hadicsellel[1] együtt csak kitalált mese. Aztán egy amatőr német régész, Heinrich Schliemann végére járt a legendának. Meg volt győződve róla, hogy valóban létezett egykor ez a gazdag kereskedőváros a Fekete-tenger és a Földközi-tenger közötti Dardanellák szorosánál. Az 1870-es években kezdett ásatásai során megtalálta a város nyomait a Törökország észak-nyugati részén található Hisszarlik-dombon.

A várost 5000 évvel ezelőtt alapíthatták. Lakói a római időkig többször lettek földrengések, járványok áldozatai, ám a település rendre újraépült. A régészeti munkák azóta kilenc egymásra épített város rétegét tárták fel. Trója városa az időszámításunk kezdete előtt 1300-1400 évvel létezhetett, és a nyomok alapján háború és tűzvész pusztította el. Ma az ásatások mellett fekvő Truva település fogadja a turistákat.


Pompeii

A Római Birodalom virágzó városát a Vezúv tűzhányó pusztította el. A vulkánkitörés dátumát pontosan ismerjük: időszámításunk szerint 79. augusztus 24. A terület lakhatatlanná vált, és a város a feledés homályába merült. Teljesen véletlenül találtak rá az 1500-as években, amikor gátakat építettek a Sarno folyó mentén. A régészeti ásatások csak 150 évvel később kezdődtek el. Ekkor derült ki, hogy a vastag vulkáni hamuréteg teljes épségben megóvta az épületeket, a falfestményeket és a használati tárgyakat. Minden úgy maradt, ahogyan azokat a végzetes napon használták. Az aznap szerencsétlenül járt emberek és állatok testlenyomatát is hűen megőrizte a megszilárdult hamu, olyannyira, hogy a régészek gipszöntvényeket, szobrokat tudtak készíteni róluk. 


Angkor

Szintén a dzsungel rejtette el a külvilág elől az egykori Khmer Birodalom lenyűgöző hatalmi és vallási központját Kambodzsában. A királyi palota körül mintegy 100 templom található a pazar kőfaragásokkal díszített épületegyüttesben. Ez a magas falakkal körülvett hely igazán sohasem volt elveszett és elfeledett, a kambodzsaiak mindig is tudtak róla. Elődeik valószínűleg vallási okokból hagyták hátra, s így az őserdő növényei szorosan benőtték. 150 évvel ezelőtt európai misszionáriusok kezdtek hozzá a feltárásához és a megmentéséhez.


Machu Picchu

A legkáprázatosabb romvárosok egyike a dél-amerikai Andok hegyláncai közé épült inka szertartási központ. Váratlan volt a felfedezése, de nem teljesen véletlen. A Yale Egyetem professzora az utolsó inka főváros, Vilcabamba után kutatott Peruban, amikor egy helyi földműves beszélt neki a hegyek között rejtőző elhagyatott városról. A segítségével csodásan ép állapotban megmaradt kőépítményekre talált rá a professzor. Egy évvel később egy újabb expedíció élén tért vissza, hogy a káprázatos épületeket, tereket, lépcsőket, mesterséges teraszokat kiszabadítsák a buja őserdő fogságából.


La Bouche de feu

Másfél évvel ezelőtt szenzációs hír járta be a világsajtót: egy 15 éves kanadai iskolás fiú, William Gadoury rátalált egy ismeretlen maja romvárosra! Úgy vélte, a maják bizonyos csillagképek helyzetéhez igazították településeik elhelyezkedését. Több mint száz egykori maja település fekvését hasonlította össze különböző csillagképekkel. A legtöbb alakzat stimmelt, ám volt egy hármas csillagkép, amihez csak két eddig ismert várost talált. Ekkor kezdte aprólékosan böngészni a Google Earth műholdtérképét, és a harmadik csillagnak megfelelő ponton szabályos geometriai formákra bukkant. Úgy gondolta, ez egy újabb romváros lehet, amit el is nevezett: „La Bouche de feu”-nek
(A tűz szája).

Felfedezését azonban még nem sikerült bizonyítani. Ahhoz valódi expedícióra volna szükség. Könnyen megeshet ugyanis, hogy a műholdképeken kirajzolódó négyszögletes formák nem piramisok és más épületek alaprajzai, hanem egykori kukoricatermő területek, amelyeket azóta visszahódított a Yucatan-félsziget dzsungele

Fotó: goo.gl/3tWUcy

Footnotes

  1. ^ Híres falovas hadicsel: A monda szerint a görögök és a trójaiak között már tizedik éve dúló keserves háborúban a görögök csellel vették be Trója városát: egy hatalmas falovat építettek, amiben elrejtőzött a görög sereg nagy része. A városfalon belülre kerülve kimásztak a falóból, és felgyújtották Tróját.