Author

„Előbb-utóbb benne leszel valamelyik mesémben"

Egy szentendrei kisfiú és unokahúga elindul, hogy felfedezze a Duna-parti kisvárost és múltját. A Hurrá, Szentendre! hőseinek, vagy Imbusz mesternek, illetve a Fásli utcai állatkórház pácienseinek kalandjai May Szilvia fejéből pattantak ki. A szerző számos szakmában kipróbálta magát, jelenleg is több mindennel foglalkozik a gyerekkönyvírás mellett. Sándor Enikő beszélgetett vele.

Miként indultál el gyerekkönyvírói pályán? Már gyerekkorodban is szerettél történeteket kitalálni?

Gyerekként egy képzeletbeli családról írtam és rajzoltam vicces történeteket – én legalábbis nagyon jókat nevettem rajta. Aztán sok-sok évvel később sikerült olyat is írni, amin már más is nevetett.

Honnan nyered az inspirációt az írásaidhoz?

Azt vettem észre, hogy az íráshoz fantáziára nincs is szükség. Inkább olyan szem kell, amelyik észreveszi a hétköznapi élet apró és különös dolgait. Amikor hozzám kerül egy állat, szoktam is mondani neki, hogy előbb-utóbb benne leszel valamelyik mesémben.

Hogyan született meg Imbusz mester karaktere?

Imbusz mestert az apámról mintáztam, aki mindig morgott, amikor előálltam az ötleteimmel. Rendszerint szerelni kellett valamit. Aztán pár nappal később lelkesen mutatta: nézd, a kollégáimmal sikerült megoldani.

A Fásli utcai állatkórház ötlete honnan származik?

Annak idején Petrók Ildi grafikussal együtt szövögettük a macskám és az ő tyúkjainak történetét. Később ez adta az ihletet A Fásli Utcai Állatkórházhoz. Gyerekkoromban tilos volt állatot hazavinnünk. De megfigyeltük, hogy anyám szíve a beteg állatokon rendre megesik. Ennek köszönhetően hamarosan kisebb állatkórházzá alakult az erkélyünk.

 

Mi mással foglalkozol a gyerekkönyvíráson kívül?

Mindig mással, most éppen az ékszerkészítés izgat. Azon belül is a gyerekékszerkészítés.

Mit csinálsz legszívesebben a szabadidődben?

Szeretek a természetben sétálni és növényeket nevelni.

Most  éppen dolgozol valamilyen gyerekkönyvön?

Egy különös, szó szerint rémisztő ügynökségről írok éppen. Tagja egy izmos pók, egy fogszabályzós patkány és egy szemtelen légy. Természetesen mindegyiküket személyesen ismerem. Amint az sejthető, lesz benne izgalom, humor és egy undorkellékes bőrönd is...

Pikler Éva illusztrátorral (vele készült interjúnkat lásd a 20–21. oldalon – a szerk.) dolgozunk az Imbusz mester-sorozat folytatásán. Az autószerelő műhely sztárja, Pudlimász kutya már tűkön ül, hogy megszereljen (elrontson) számos új és régi autót.