Éljen a Grund! A Pál utcai fiúk a Vígszínházban

Már tudtam, hogy mi lesz ötödikben a kötelező olvasmány, amikor nyár elején megláttam a Vígszínház óriásplakátját: A Pál utcai fiúkból musical készül! Nyáron elolvastam a regényt, az izgalmas és egyben szomorú történet nagyon megfogott, és alig vártam a bemutatót.

Az első jelenetben megismerjük a szereplőket: látjuk, ki milyen egyéniség, de ami közös bennük az az, hogy tele vannak energiával. A főbb helyszínek itt is, mint a regényben, az iskola, a Grund és a Füvészkert. Az egymásba épített díszleteket maguk a fiúk rendezik, építik tánc és ének közben.

A két főszereplő a Pál utcaiak közül Boka és Nemecsek (Wunderlich József és Vecsei H. Miklós). A szereplők karakterére nagyon jól megtalálták a színészeket, Boka bölcs és bátor, mindenki példaképe, Nemecsek kedves és szerény. A füvészkerti jelenetben a regényben inkább Boka és Csónakos vezetik a csapatot, a színdarab inkább Nemecsekre koncentrál. A kisebb szerepeket játszók is nagyon hitelesek, különösen Kolnay és Barabás, akiknek a veszekedése végigkíséri a történetet.

A Gittegylet lebuktatása nagyon mókásan jelenik meg. Rácz tanár úr (Fesztbaum Béla) teljesen értetlen az egész egyesülettel kapcsolatban, azt se tudja, mi fán terem a gitt. Amikor kiderül számára, hogy ezt rágják, a vidám gyurmázást undorodva hagyja abba.

A darabban, ahogy a regényben is, egymást váltogatják a vicces és a komoly jelenetek. Geréb árulása és Nemecsek kémkedése a Füvészkertben a legfontosabb és legkomolyabb jelenet.
A színpadon lévő medencében valóban megfürösztik Nemecseket, aki ezt hősiesen viseli, és visszautasítja Ács Feri meghívását. Geréb itt a legellenszenvesebb, már a vörösingesek is kirekesztik maguk közül.

A vörösingesek csapatából csak a Pásztorokat és Ács Ferit ismerjük meg. Ács Feri (Józan László) méltó ellenfele Bokának. Valódi vezér, aki elismeri a bátorságot, és megbünteti a kisebbeket bántó Pásztorokat.
A csapat megjelenésében az az érdekes, hogy sokkal modernebb a külsejük, mint a Pál utcaiaknak. A Pásztorok kifejezetten a mai iskolák verekedős nagyfiúira emlékeztetnek. Vizes ruhás táncuk egyszerre lenyűgöző és félelmetes. Nem érezni rajtuk, hogy megbánták volna tettüket.

Az eredeti történetben a Pásztorok bocsánatot kérnek Nemecsektől, Gerébet visszafogadják a Pál utcaiak. A színdarabban ezek nem történnek meg. Az áruló áruló, a gonosz gonosz marad. Nemecsek Ács Feritől visszakapja az üveggolyóját, de már későn. Későn érkeznek a Gittegylet tagjai is, barátjuk meghal a kitüntetés előtt.

A darab zenével, tánccal mutatja be a hősiességet, harcot, barátságot, árulást. Megtörténik a legjobb dolog, ami egy kötelezővel történhet, a dalok a történettel együtt belemásznak a fülünkbe és a szívünkbe. A Grund a Vígszínházba költözött!

Dés László—Geszti Péter—Grecsó Krisztián:
A Pál utcai fiúk (zenés játék két részben) Molnár Ferenc regénye nyomán. A színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László és Radnóti Zsuzsa, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva. Rendező: MARTON LÁSZLÓ.

 

Fűköh-Nagy Zsófia
(5. a Liszt Ferenc Általános Iskola, Budapest) élményeit lejegyezte a Mikkamakka