Élj Zöld Szívvel, ÖKOsan

Orgoványi Anikóval Győrfi Ágnes beszélgetett

Egy szervezet, amelyben zöld szív dobog
Manapság egyre több hír, plakát figyelmeztet mindannyiunkat arra, hogy a modern, felgyorsult világ veszélybe sodorja Földünket és annak vízkészletét. Szerencsére élnek olyan emberek közöttünk, akik mindennapi életükkel példát mutatva hirdetik, tanítják a természetvédelem fontosságát. Kik is azok a „zöldszívesek?” Erről mesélt Orgoványi Anikó, az egyesület elnöke a Víz világnapja kapcsán.


Milyen módon vesznek részt a gyerekek a Zöld Szív Folyófigyelő- és Patak Programjának munkájában? 
A Zöld Szív Egyesületben patakot fogadunk örökbe, facsemetéket ültetünk, öreg fákat ápolunk – ezekkel az a célunk, hogy közelebb hozzuk a természetet városban élő kisgyerek számára is.
A Védjük a patakunkat! című munkafüzet és a Patakzsák nevű eszközcsomag segítségével pedig rendszeresen szervezünk vízvizsgálatot a Duna-Tisza vízgyűjtő területén. Évente négyszer mérjük a víz minőségét, átlátszóságát, hőmérsékletét, kémhatását, szennyezettségét, a meder állapotát, élővilágát. A begyűjtött adatokat szakértők segítségével dolgozzuk fel. A résztvevő gyerekek vízzel kapcsolatos meséket, verseket gyűjtenek, illetve ők is írnak történeteket saját élményeikről, érzéseikről. 

Igaz, hogy Jacques-Yves Cousteau (ejtsd: zsák ív kusztó), a híres kutató is felfigyelt munkájukra?
Valóban, tevékenységünk híre még a híres francia kutatóhoz, Cousteau kapitányhoz is eljutott, aki 1991-ben meghívott minket Duna-kutató hajójára. Két napig együtt dolgozhattunk vele a folyó megfigyelésén.

Milyen programokkal készülnek a Víz Világnapjára?

Ilyenkor országszerte a víz a központi téma. A gyerekekkel kirándulást szervezünk egy választott partszakaszhoz, ahol vízkémiai kísérleteket végeznek, és játékos feladatokat oldanak meg. Összehasonlítják a patakból, folyóból, vagy tóból vett mintát a csapvízével, nagyítóval figyelik az apró, vízben élő állatokat, lerajzolják a vízparti növényeket. Beszélgetünk a víz tisztasága megőrzésének fontosságáról, ami nem csak az ember, de a földön élő minden élőlény számára életfontosságú.

Hogyan kapcsolódhatnak be ebbe az érdekes természetvédő munkába azok a gyerekek, iskolai közösségek, akik kedvet kaptak a zöldszíves kutatásokhoz?
Szeretettel várjuk a kirándulást, felfedezést, kísérletezést kedvelő csoportok jelentkezését a Zöld Szív központjában:
Levélcím: Zöld Szív Egyesület, 2013 Pomáz, Jankovich Gyula u. 31/a
e-mail cím:  orgovanyi.aniko@gmail.com

Ökoiskola
Az „öko” szócska arra utal, hogy az intézmény tanulói, tanárai minden tevékenységüket oly módon végzik, hogy közben a lehető legnagyobb
mértékben tiszteletben tartják az élővilág érdekeit. Ezekben az iskolákban
fontos célkitűzés a jövő generációjának környezettudatos életmódra való
nevelése.

A Zöld szív 10 pontja
1. Becsüld és óvd a természet értékeit!
2. Szeresd a vadon élő növényeket, fákat! A zöldszívesek sohasem tépnek
le vadvirágot.
3. Védd a vadon élő állatokat! A zöldszívesek nem bántalmaznak rovarokat
és más állatfajokat.
4. Gondoskodj az élő
helyek megőrzéséről!
5. Végy védnökséged alá egy természeti értéket! (Lehet patak, vadvirágos
rét, fa, erdő, domb)
6. Védd meg az ott élő növény- és állatvilágot!
7. Vigyázz a patakok, folyók, tavak vizére!
8. Becsüld a jó levegőt!
9. Őrizd a természet és környezeted 
tisztaságát!
10. Ültess egy fát, és vigyázz rá!